Usatîi.pngÎn aprilie 2014, în cadrul congresului Partidului Popular Republican, Renato Usatîi a fost ales în calitate de președinte al acestui partid. La același congres s-a decis și redenumirea partidului în ”Partidul Nostru”, pe care, în iunie 2014, Ministerul Justiției a refuzat să-l înregistreze. După încă un refuz de înregistrare a partidului său ”PaRUs”, Renato Usatîi a decis să participe la alegerile din 2014, pe lista partidului ”Patria”, condus la acel moment de ex-ambasadorul Republicii Moldova în România – Emilian Ciobu. Partidul însă a fost scos din cursa electorală cu 3 zile înaintea alegerilor, pe motivul suspiciunii ”utilizării ilegale a finanțării externe”. În februarie 2015, Partidul Popular Republican și-a luat revanșa. La congresul partidului, Renato Usatîi a fost din nou ales președinte al partidului, iar acesta din nou redenumit în ”Partidul Nostru”. De această dată, partidul a fost înregistrat de către Ministerul Justiției.

În ultima perioadă, Renato Usatîi militează în calitate de patriot autentic și oponent înverșunat al guvernării. Cu toate acestea, rămâne necunoscut unde este adevărata ”patrie” și unde adevăratul ”partid” al unui fost membru al ”Patria” și actual președinte al ”Partidului Nostru”. Presa încearcă de mai mulți ani să caute adevărul din spatele lui Usatîi, dar în pofida activismului din viața publică a acestui personaj, cealaltă parte a vieții rămâne necunoscută și plină de contradictoriu.

Potrivit informațiilor de pe pagina oficială a liderului ”Partidului Nostru”, după absolvirea facultății de limbi străine în mun. Bălți, Renato Usatîi, la vârsta de 22 ani devine supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. După 2 ani, devine i

Spiritul sovietic a lui Renato Usatîi

Reanto Usatîi.jpg

Într-un interviu acordat revistei VIP Magazin, Renato Usatîi recunoaște că, eroul lui în viața reală este Vladimir Put

in și că nu iubește Europa și SUA, deși vizitează Miami. La întrebarea dacă este liberal sau democrat, Usatîi răspunde că este un om sovietic și că speră să rămână așa până la sfârșitul vieții. 

”Nu sunt nici liberal, nici democrat, iar ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova nu poate fi numită democrație. Seamănă mai mult a anarhie. Nu am nimic împotriva oamenilor din SUA și UE, dar urăsc politicile promovate de aceste state în afara teritoriilor lor”, a menționat Usatîi. 

În același interviu, Usatîi recunoaște că a reprezentat interesele companiei ”Mep Limited”, care a cumpărat acțiunile ”UniversalBank”, bancă ce aparținea lui Gherman Gorbunțov. Acesta din urmă îl acuză pe Renato Usatîi de atacuri raider asupra băncii sale, precum și de organizarea atentatului asupra vieții. Mai multe detalii la acest subiect pot fi citite pe portalul crimerussia.

Politicienii despre identitatea lui Usatîi

Vladimir_Filat.jpgIndignat de acuzațiile aduse de Renato Usatîi, Vlad Filat, în timpul unei emisiuni televizate a menționat că, liderul partidului ”Patria” este un ”criminal KGB-ist”, insinuând că, în spatele controversatului politician și om de afaceri, se află serviciile secrete rusești, care promovează interesele Rusiei în Republica Moldova. Potrivit lui Vlad Filat, activitatea lui Renato Usatîi, dar și cea a liderului Partidului Socialist – Igor Dodon este orientată la destabilizarea situației politice în Moldova și la perturbarea vectorului european al RM. Moskova investește bani grei în Usatîi și Dodon, bani care sunt distribuiți în numerar alegătorilor simpatizanți ai partidelor (pentru ceai și plăcinte, cum afirmă Usatîi) și care provin, potrivit lui Filat, din mediul criminal rusesc. Se pare totuși că Vlad Filat n-a fost preocupat de proveniența acestor bani, atunci când a zburat împreună cu Usatîi la finala Ligii Campionilor din anul 2013. Mai multe detalii la acest subiect vor fi dezvăluite în rubrica dedicată relațiilor dintre Renato Usatîi și actuala guvernare.

vladimir-voronin-2.jpgEx-președintele Republicii Moldova – Vladimir Voronin, a împărtășit o altă opinie. Acesta a afirmat că potrivit informațiilor pe care le deține, proiectul politic ”Renato Usatîi” este finanțat de Partidul Democrat al Republicii Moldova, pentru a fura din voturile comuniștilor. De asemenea, fostul președinte consideră că persoanele de genul lui Usatîi sunt potrivite pentru a speria populația, nu pentru a o conduce.


Calea Ferată a Moldovei și relațiile cu milionarul-ceferist, Moraru  

La 24 de ani, tânărul Renato Usatîi, cu studii de limbi străine ajunge să lucreze la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată”. Actualii și foștii angajați își amintesc de Usatîi, dar nimeni nu poate spune, cum a obținut acesta un post la ”Calea Ferată” fără a avea studii de profil. ”El a venit de nicăieri și nu cunoștea nimic din acest domeniu, dar el a fost luat pentru alte scopuri” - informează sursele Ziarului de Gardă. Se spune că Renato Usatîi a fost adus la Calea Ferată de către Gheorghe Moraru, fostul șef al Direcției Deservirea Călătorilor și de către Nicolae Buza, angajat al aceleiași direcții, care îi va lua ulterior locul lui Moraru la șefie. Cu ambii, Usatîi ar fi avut relații prietenești.

”Renato Usatîi a fost instructor în vagoanele-restaurant în cadrul Direcției Deservirea Călătorilor. Noi toți am fost în relații bune cu dl Moraru, dar eu nu știu cât de apropiați au fost el și Renato” – menționează un colaborator al CF, care recunoaște că, Usatîi, ca și mulți alți angajați ai CF a fost implicat în contrabandă de țigări, vinuri sau chiar droguri.

Cu titlu de informare: Gheorghe Moraru și Nicolai Buza au fost deseori ”personaje principale” în investigațiile realizate de Ziarul de Gardă pe marginea acțiunilor de contrabandă la Calea Ferată, sub conducerea lor. Se presupune că aceștia ar deține diplome de bacalaureat false. Gheorghe Moraru a fost arestat de poliție pentru extorcare și dobândire ilegală a banilor din partea conducerii și personalului auxiliar al CF. În rezultatul efectuării perchezițiilor, poliția a identificat la bănuit 201 de mii de dolari, 50 mii de euro, cca 18 mii de lei și peste 10 mii de ruble rusești. De asemenea au fost depistate 2 pistoale și muniții fără drept de posesie. Schema lui Moraru îi aducea un venit stabil și a lucrat ”eficient” pe parcursul a 15 ani. La doar jumătate de an de la arest, urmărirea penală pe numele lui Moraru a fost încetată, iar dosarul penal închis pe motivul lipsei componentelor infracțiunii. Este curios că mai mult de 3 mln de lei sustrași de la Moraru în timpul perchezițiilor, i-au fost întorși. 

Căsătoria cu fiica directorului Lukoil 

Nu mai puțin interesantă este căsătoria lui Renato Usatîi cu Carolina Tampiza - fiica omului de afaceri Constantin Tampiza, cu relații influente în Rusia. Tampiza a fost directorul Lukoil în România, iar în anii 90 – ministru al economiei Republicii Moldova. Există păreri că anume Tampiza l-a prezentat pe Renato Usatîi unor cercuri moscovite. Căsătoria dintre Renato și Carolina nu a durat însă mult, iar în prezent aceștia sunt divorțați. 

Usatîi și Karamalak 

Despre relația lui Usatîi cu lumea interlopă s-a scris mult în presă. Mulți susțin că acesta beneficiază și în prezent de susținere, inclusiv financiară din mediul criminal. Există o fotografie comună a lui Usatîi cu ”hoțul în lege” Grigore Karamalak (zis Bulgaru’), care de mai mulți ani este căutat de Interpol.

Болгар и Усатый.png

Renato Usatîi (din stânga) cu Grigore Karamalak (din dreapta) Usatîi a menționat că Karamalak îi este vecin în Moscova. Despre acesta din urmă se cunoaște că a fondat în anii 90 gruparea criminală ”Boiana Grup”. În acea perioadă, înainte de a fugi în Rusia, Karamalak a finanțat câteva partide politice din Moldova. El recunoaște că a acordat susținere financiară comuniștilor lui Voronin și ex-președintelui Petru Lucinschi, până ca acesta să devină președinte în 1996. Mai mult ca atât, crimerussia a scris despre faptul că, la moment, Karamalak este membru activ al grupării de crimă organizată ”солнцевская братва” din Federația Rusă. 

Relația cu lumea interlopă 

Renato Usatîi nu a ascuns niciodată legătura lui cu lumea interlopă. Pe lângă fotografiile cu Karamalak, există și înregistrări telefonice, în care Usatîi discută cu lideri din lumea interlopă. 
Cel mai mult, Usatîi a discutat cu un oarecare Alexei Bucătari, despre care presa a scris că ar fi fost ”locotenentul” Malhaz Djaparidze, ”hoț în lege” moldovean, decedat în 2008 în penitenciarul nr. 13 din Chișinău. După moartea acestuia, Bucătari, pe care Usatîi la numit ”brat”(frate), a primit titlul de ”blatnoi”, care îi acorda un anumit statut în lumea interlopă. Unul din numele invocate telefonic de Usatîi este cel a lui Victor Sergheevici Averin, poreclit ”Avera”, care de asemenea este membru al grupării de crimă organizată ”солнцевская братва”. Au mai fost pomenite și alte nume – ”Grișa”, adică Grigorii Karamalak, cu care Usatîi este vecin în Moscova.

Prieteni în lumea interlopă și dușmani în cea politică  

Усатый и Плахотнюк.png Renato Usatîi (din stânga) și Vladimir Plahotniuc (din dreapta)
Potrivit unei investigații realizate de crimerussia: ”Tranzit moldovenesc: cum ”солнцевские” și ”подольские” ”taie” Rusia”, Renato Usatîi și Vladimir Plahotniuc au participat la crearea unei scheme de spălare a banilor, în urma căreia, din economia rusească, prin intermediul băncilor moldovenești au fost sustrași cca 46 mlrd dolari.  a_jizdan_7.jpgCu toate acestea, la moment, Usatîi se declară oponent înverșunat al guvernării controlate de Plahotniuc. În realitate, după cortina spectacolelor politice, Plahotniuc și Usatîi acționează de comun acord.Cum s-a dovedit, Usatîi, cu ajutorul lui Plahotniuc își promovează activ oamenii în componența guvernului. O investigația realizată de Rise Moldova demonstrează legătura apropiată dintre Renato Usatîi și fostul șef al serviciilor operative - Alexandru Jizdan, care în octombrie 2015 a devenit adjunctul șefului Serviciului de Informații Secrete și Securitate, datorită susținerii Partidului Democrat al RM (PDM), controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.În ianuarie 2016, Alexandru Jizdan devine ministru al Afacerilor Interne a Moldovei.  Nu prezintă deci nici o îndoială declarația Rise Moldova despre faptul că Renato Usatîi are legături strînse cu servicii secrete, șefi de poliție, procurori și cercuri de crimă organizată 

Usatîi vs Gorbunțov 

Relația dintre Renato Usatîi și Gherman Gorbunțov, cunoscut bancher rus, este ascunsă după paravan, la fel ca și adevărata identitate a lui Usatîi.

Pe de o parte, într-o discuție skype publicată în internet, Usatîi îi explică detaliat lui Gorbunțov, care se afla în acel moment în Londra, cum poate fi închis dosarul penal pornit pe numele acestuia. Mai mult ca atât, Renato Usatîi îi dă de înțeles că îl poate ajuta în acest sens.


Pe de altă parte, Gherman Gorbunțov îl acuza anterior pe Usatîi pentru atacurile raider asupra băncii care îi aparținea – Universalbank. Într-o conferință de presă, Usatîi a explicat că nu a fost vorba de un atac raider, ci de o înțelegere sinceră și legală. El a menționat că ordonanța judecătorească privind vânzarea a 0,1% din acțiunile Universalbank a stabilit valoarea de piață a acțiunilor, datorită cărui fapt, compania off-shore Mep Limited, a cărui reprezentant în Republica Moldova era Renato Usatîi, a cumpărat fără mari dificultăți cca 78% din acțiunile băncii la prețul de 350 lei, și nu de 1000 – cât au costat acestea înainte și cât era valoarea lor nominală. 


Schemele care implică reprezentanții sistemului judecătoresc sunt pe larg răspândite în Republica Moldova. Este suficient să ne amintim de cazul Svetlanei Mocan, executor judecătoresc, prin intermediul căruia a fost pusă în funcțiune schema de spălarea a 396 mlrd ruble rusești.

Relațiile ulterioare dintre Usatîi și Gorbunțov, devin și mai misterioase. Usatîi amenința autoritățile Marii Britanii cu sancțiuni, în cazul în care acestea nu-l oferă pe Gorbunțov. La scurt timp după aceasta, în Londra, a avut loc un atentat asupra vieții lui Gorbunțov, după care, Renato Usatîi este învinuit de victimă, de organizarea atentatului. Și Usatîi a afirmat la rândul său, că au existat încercări de a-l ucide și că acestea au fost organizate de Gorbunțov. Se pare că mai multe detalii referitoare la relația dintre aceștia doi nu există, chiar dacă presa încearcă de mult timp să aducă claritate pe marginea subiectului.


Având în vedere misterul care învăluie trecutul lui Renato Usatîi, este greu de stabilit unde e patria și unde partidul acestuia, dar aspirațiile acestuia sunt deja cunoscute tuturor. În unul dintre interviuri, Usatîi a afirmat că și-ar dori să devină președinte al Republicii Moldova, dar că se împiedică de pragul de 40 de ani stabilit de Constituție pentru președintele de țară. Despre dorința de a modifica acest punct din Constituție, Renato s-a expus deja, rămâne să vedem cât timp îi va lua îndeplinirea acestui deziderat. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii