Omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat în cadrul a două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari, a expediat o scrisoare deschisă procurorului general interimar, Eduard Harujen, ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola și ambasadorului SUA, James Pettit, prin care cere interogarea mai multor foști și actuali demnitari și persoane cu funcții importante în instituții bancare.

Astfel, Platon cere să fie interogați de către procurori și să fie aduși în fața anchetatorilor oligarhul Vlad Plahotniuc, „mâna sa dreaptă” - Serghei Iaralov, președintele Parlamentului - Andrian Candu, fostul guvernator al BNM - Dorin Drăguțanu, fosta șefă a Consiliului director al Victoriabank - Nataliei Politov-Cangaș, succesorul acesteia, tot el nepotul lui Mihai Ghimpu - Corneliu Ghimpu și fostul prim-ministru - Vlad Filat.

„A trecut deja o lună de când eu am depus mărturii și am deconspirat schemele prin care Vlad Plahotniuc și gruparea sa au devalizat sistemul bancar al Moldovei cu un miliard de dolari. Am arătat schemele prin care, doar prin intermediul Victoriabank a fost spălată suma de 130 de milioane de dolari”, a scris Platon pe o pagină de facebook.

Fostul deputat mai menționează că a descris în detalii cum prin intermediul Victoriabank au fost scoase din BEM 1 miliard 839 de milioane de  lei, cu șapte zile înainte de impunerea administrării speciale de către BNM.

Veaceslav Platon mai susține că Procuratura demonstrează a fi o instituție de pe timpul lui Iosif Stalin, care se ghidează de principiul: „Oameni de-ar fi, dosare se pot deschide.” Platon mai acuză anchetatorii de lipsă de profesionalism.

Procuratura anunță că a primit anterior, prin intermediul avocaților lui Veaceslav Platon o asemenea scrisoare și toate mărturiile depuse în scrisoare au fost anexate la dosarul penal.

Menționăm că, Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august curent. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală. La 25 iulie curent, procurorii din RM au emis un mandat de arest pentru 30 de zile, pe numele acestuia.  La 26 iulie, Platon a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii