Legea amnistiei a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Astfel, 1700 de deținuți din penitenciare urmează a fi eliberați.

Amintim că Legea a fost adoptată cu ocazia celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, fiind votată încă pe 29 iulie curent. Întârzierea intrării în vigoare a legii a generat potrivit asociației Promo-Lex, cheltuieli de 6,8 milioane lei statului.

Totuși, și pentru eliberarea deținuților, statul va suporta cheltuieli de circa 6 milioane de lei, pentru achitarea îndemnizațiilor de 75% din salariul mediu lunar pe economie (cca 3790 de lei)..

Amintim că potrivit acestei legi, de amnistiere vor beneficia persoanele condamnate la un termen mai mic de 7 ani de închisoare sau cei condamnați la pedepse de până la 10 ani, care au ispășit deja 7 ani. Cei care au fost condamnați la peste 10 ani de închisoare, vor ieși la libertate doar dacă au ispășit 3/4  din termenul de detenție. Porțile penitenciarelor vor fi deschise și pentru deținuții care au săvârșit infracțiuni fără a cauza decese sau din imprudență, precum și pentru femeile însărcinate sau cu copii mai mici de 8 ani.

 Persoanele condamnate la detenție pe viață, cei care au săvârșit intenționat infracțiunile și cei care au săvârșit infracțiuni de corupție nu vor cădea sub incidența legii. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii