Victor Ţopa, omul de afaceri care a primit azil politic în Germania după ce justiţia moldovenească l-a condamnat la ani grei de detenţie pentru fraudă de proporţii deosebit de mari, susţine că a avut afaceri cu Vladimir Plahotniuc, că acesta l-a deposedat de avere şi i-a comandat dosarul. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Jurnal TV, acesta fiind primul interviu oferit presei după o perioade de şase ani.

Victor Ţopa susţine că la fel ca şi Plahotniuc a deţinut acţiuni la Victoriabank, iar în acest timp acesta i-a propus să jefuiască unii oameni de afaceri. „Eugen Şlopac (fost director al ASITO) ne-a propus să cumpărăm acţiuni la ASITO la un preţ bun pentru noi. Plahotniuc însă mi-a zis: „Hai să-l prădăm!”. Eu m-am opus, am spus că nu merg la asta, că Şlopac ne-a propus o afacere la un preţ convenabil. Al doilea caz a avut loc aproximativ în 2007, când i-am spus lui Plahotniuc că trebuie să ne achităm cu Galina Proidisvet, fostă acţionară la Victoriabank. Plahotniuc s-a opus şi m-a întrebat: „Tu ce, eşti nebun?”. Atunci am înţeles că nu putem să fim acţionari într-o bancă, nici în alte bănci, nu mai putem lucra împreună şi chiar este complicat să trăim în aceeaşi ţară”.

Victor Ţopa susţine că a discutat cu Plahotniuc în 2010 şi că acesta i-ar fi propus să-i vândă acţiunile sale de la Victoriabank. „Plahotniuc mi-a zis că dacă îmi daţi iată aşa, aşa şi aşa, este de acord să vândă acţiunile. Ne-am înţeles şi eu am plecat în Germania, unde aveam afaceri, acolo am primit informaţia că într-o noapte Plahotniuc ne-a prădat şi ne-a furat. Dar cum ne-a prădat? Cum îi pradă el pe toţi, prin justiţie”, a dezvăluit omul de afaceri.

Victor Ţopa a mai spus că a consultat specialişti în psihologie, care au confirmat că Plahotniuc este sociopat: „Nu cunoşteam cine este omul ăsta. Mai târziu, dacă lucrezi cu el, îl vezi, îl simţi, îl cunoşti. Cam prin 2006-2007 am fost stresat, foarte tare stresat. Eu nu credeam că există aşa om pe pământ, că aşa răutate poate să existe. Şi eram în căutare, am căutat specialişti, psihologi, oameni care cunosc materia umană şi ei mi-au spus foarte clar: băiatul ăsta este un sociopat. Nu are responsabilitate financiară, scrupule, onoare”.

Victor Ţopa a recunoscut în acelaşi interviu că a mai fost cercetat penal la începutul guvernării comuniste la indicaţia lui Vladimir Voronin, însă liderul comunist ar fi fost mai uman decât Plahotniuc. „Prima provocare mare a venit din partea  lui  Vladimir Voronin. El a fost primul care mi-a deschis primul dosar, el a fost primul care a vrut să mă condamne, dar Voronin a fost un om mai civilizat, mai statalist, mai bun, mai pozitiv. Plahotniuc este mai crunt, mai hain, mai rău, mai toxic, o răutate absolută, aş spune chiar. După prima provocare pe care am avut-o în 2001-2002, noi ne-am retras în Germania şi am început să lucrăm în Germania. De luni până vineri lucram aici, sâmbătă şi duminică veneam la familie acasă”, a declarat businessmanul.

Victor Ţopa a mai spus că nu intenționează să se lanseze în politica moldovenească şi nu v-a reveni cu familia în Republica Moldova, chiar dacă va fi reabilitat, cu excepţia unor vizite de scurtă durată. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii