Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat luna trecută la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă a început să facă declaraţii pentru presă, aşa cum a promis anterior. 

Filat a afirmat într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda că, Leancă, Candu şi Drăguţanu sunt responsabili de dispariţia banilor din Banca de Economii. Fostul premier afirmă că aceştea chiar au ştiut şi au participat la furtul secolului. 

“Instituţiile statului şi aici mă refer la BNM, CNA, PG, Primul-ministru, Preşedintele Parlamentului au cunoscut ce se întâmplă în sistemul bancar şi aici eu nu vorbesc doar de Banca de Economii, Unibank, Banca Socială, dar şi spălarea de miliarde prin alte bănci şi implicarea altor bănci în scheme obscure în scheme de spălare de bani. Însă, dincolo de faptul că au ştiut, poartă responsabilitatea directă de ce s-a întâmplat. Or, a deţine o funcţie în stat nu înseamnă doar birou, secretară, maşini de serviciu, dar şi responsabilitate în conformitate cu prevederile legale.”

Potrivit lui Filat, mai multe informații despre furtul miliardului furat vor ieşi la iveală după alegerile prezidenţiale din toamnă. 

“Oamenii au început să vorbească. Adevărul nu poate fi ascuns, mai devreme sau mai târziu se va afla. Raportul Kroll, dar şi alte investigaţii internaţionale,  vor ajuta în acest sens. Însă ceea ce văd eu şi înţeleg, este că se va ţine cu dinţii ca acest adevăr să apară după alegerile prezidenţiale, guvernarea înţelegând că,  cu acest adevăr nu doar pierd alegerile prezidenţiale, dar pot fi măturaţi de pe arena politică, de furia oamenilor. Un element important ar însemna un proces public al şedinţelor de la Curtea de Apel. Pentru aflarea adevărului este esenţial rolul crescând al Societăţii civile care nu poate fi manipulată sau cumpărată si vor fi vitale nu doar pentru descoperirea adevărului.”

Filat reiterează că dosarul pe numele său este unul politic și că personal nu a participat la furtul miliardului. Totodată el a răspuns şi la întrebarea de ce a tăcut până acum.

„Mulţi se întreabă când voi vorbi, dar când şi cum am putut eu să vorbesc în aceste 9 luni de zile? Eu cred că puţini realizează la ce fel de izolare am fost supus eu. De aceea, vreau să explic că izolarea mea este una totală, fără convorbiri telefonice, fără asistenţă medicală independentă, lipsa întrevederilor cu părinţii, presiune psihologică permanentă...eu urmează să vorbesc despre ce s-a întâmplat în Republica Moldova, inclusiv şi în acest jaf al secolului din sistemul bancar, iar cele spuse de mine trebuie să se regăsească în calitate de probe penale.”

Totodată Filat a menţionat că nu se va da bătut şi va lupta în continuare pentru a-şi face dreptate. Interviul a fost acordat de către fostul premier prin intermediul avocaţilor săi.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

gheorghe

24:67 19.07.2016

Sa nu fie si acest articol vre_un scenariu de_a lui plahatniuc pentru a inlatura concurentii la urmatoarele alegeri

Ответить

Zuzu

24:67 14.07.2016

Dap cum nu... Plaha te pune sa vb acum!

Ответить

ananjk

24:67 11.07.2016

iata cu incetu se descoase realitatea,-poporul acuma trebue sai ee pe toti hotii in Teapa!, si inchisi pe viata!

Ответить

gena

24:67 31.08.2016

petuh zakukarekal