Procesul fostului prim-ministru Vlad Filat, condamnat ieri de prima instanță la nouă ani de închisoare cu confiscarea averii, ar putea dura până la un an și jumătate, iar acest dosar a fost un test pentru Justiția moldovenească, examen care se pare că l-a picat. Cel puțin așa susține preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Acest proces este unul simbolic, avem cinci ani de la anunțarea reformei în justiție iar în perioade de criză se poate verifica dacă reformele au dat roadă. Din punctul meu de vedere acest caz a demonstrat că foarte puține lucruri s-au schimbat la capitolul aplicarea legii și nu pot să înțeleg de ce acest proces s-a desfășurat cu ușile închise, dat fiind faptul că este primul de acest fel”, a spus Gribincea.

Potrivit juristului decizia ușilor închise sau deschise nu se referă atât la transparență cât la sporirea încrederii populației în justiție și nici o companie de PR nu va putea spori încrederea în Justiție cu un asemenea comportament în procesele de judecată.

Vladislav Gribincea mai spune că după contestările la Curtea de Apel  așa cum au anunțat avocații lui Vlad Filat, acest proces ar putea dura și până la un an și jumătate.

„Avocații domnului Filat, sau domnul Vlad Filat pot ataca la Curtea de Apel care trebuie să examineze procesul integral, iar ulterior au și posibilitatea de atac la Curtea Supremă de Justiție, timp în care Vlad Filat se va afla în arest”, a reiterat Gribincea.

În ceea ce privește practica Curții Europene a Drepturilor Omului spune ca astfel de procese se desfășoară în regim deschis. În cazul în care CEDO va constata doar că procesul a fost intransparent iar decizia a fost corectă atunci poate acorda doar o recompensă morală, iar dacă va constata abateri pe fondul cauzei atunci consecințele acesteia ar putea fi altele, însă acest lucru nu s-ar putea întâmpla mai devreme decât peste 2 ani sau chiar și mai mult. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii