Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care l-a susţinut pe Gaburici şi a votat pentru învestirea Guvernului condus de acesta, a menţionat că fostul premier şi-a dat demisia pentru că nu a vrut să se supună celor de la putere.

Probabil vă amintiți că atunci, cu câteva zile înainte de a anunța că pleacă, Chiril Gaburici a ieșit vesel pe iarba din fața Guvernului și a prezentat raportul de activitate pentru primele 100 de zile. Peste două zile și-a dat demisia. Vă spun eu de ce și-a dat demisia. După ce a semnat prin martie 2015, acordarea unor garanții de stat de peste 5 miliarde de lei pentru salvarea sistemului bancar, i s-a mai cerut să facă același lucru încă o dată. I s-a cerut să semneze o hotărâre privind 7,6 miliarde de lei, dar el a hotărât să plece”, a declarat Voronin în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la postul N4.

Totodată liderul comuniştilor afirmă că pentru situaţia economică din ţară va fi tras la răspundere, în primul rând, fostul premier Iurie Leancă.

Leancă și Gaburici nu trebuiau să semneze acele garanţii de stat. Toţi cei care sunt implicați în furtul miliardului trebuie de tras la răspundere. Noi vedem că în unele cazuri s-au dat ani de pușcărie, dar întrebarea mea este unde sunt banii? Până când procurorii se vor mișca cu aceste anchete, vom recupera doar copeici. Cred că procesele de judecată în aceste cazuri trebuie să fie deschise. Nu mai cred eu că în aşa mod, lumea se va învăţa cum se fură. Nu mulţi au chei de la bănci”.

Voronin a mai declarat că regretă condamnarea ex-prim-ministrului, Vlad Filat.

Este o rușine pentru R. Moldova ca un fost premier să ajungă în pușcărie. Cât am fost noi la putere, niciun oficial nu a ajuns la pușcărie, deoarece totul era bine organizat. Cine nu trăgea era schimbat, dar nu era băgat la puşcărie. Eu nu știu pentru ce a fost condamnat Filat, nu-s familiarizat cu procesul său. Nu știu nimic, nu cunosc nimic. El zice că Vlad Plahotniuc l-a băgat la pușcărie? Cred că Vlad Plahotniuc nu putea să-l pună să ia mită 250 de milioane de dolari. Eu nu am citit niciun document, dar se vorbeşte că a luat mită”.

Menţionăm că, Chiril Gaburici a îndeplinit funcţia de prim-ministru în perioada 18 februarie - 22 iunie 2015.  Acesta  şi-a dat demisia, la nici patru luni de activitate. Gaburici a menţionat atunci “Fac un apel către liderii coaliţiei, vreau să vadă în demisia mea un pas înainte. Îmi doresc ca la baza noului sistem de guvernare să fie pusă lupta cu corupţia şi continuarea investigaţiilor din sistemul bancar. Sper ca demisia mea va însemna apariţia unei noi majorităţi parlamentare”. El a mai adăugat că, pentru a schimba sistemul creat în ţară, are nevoie de instrumente suplimentare şi de sprijin din partea partidelor politice, de care însă, Prim-ministrul nu dispune.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii