Parlamentul a votat la 29 iulie, în lectură finală, aministierea a 1.700 de condamnaţi. Decizia a fost luată cu prilejul aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, 1300 de deţinuţi vor fi amnistiaţi iar 400 de condamnaţi vor fi eliberaţi condiţionat înainte de termen.

Potrivit documentului propus de Ministerul Justiţiei, „legea va fi aplicată condiţionat şi exclusiv faţă de persoanele bănuite, învinuite şi inculpate care manifestă căinţă activă în cadrul procesului penal, iar pentru persoanele condamnate – dacă sunt caracterizate pozitiv în perioada detenţie şi sunt evaluate psihologic ca fiind persoane care reprezintă risc de recidivă mediu sau redus”.

Persoanele care au săvârşit infracţiuni deosebit sau excepţional de grave nu vor beneficia de acest privilegiu.

Potrivit proiectului de lege, persoanele eliberate din detenţie vor primi și o indemnizație unică de 75% din salariul mediu lunar pe economie, adică 3790 de lei.

În prezent, în Republica Moldova se află în detenţie 8200 de persoane, dintre care 2 mii arestaţi preventiv.

Se estimează că, din bugetul statului urmează a fi alocat aproximativ 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor de eliberare. De asemenea se prognozează cheltuieli directe pentru procedurile de aplicare a actului de amnistie, cum ar fi cheltuielile de birotică, poştale, de escortare de aproximativ 150.000 lei.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii