În baza de date online WikiLeaks au fost publicate mai multe informații care compromit viziunile socialiste și pro-ruse actuale ale candidatului PSRM la prezidențiale, Igor Dodon.

Astfel, potrivit informației publicate, în 2009, după evenimentele din 7 aprilie, Igor Dodon îl informa pe ambasadorul SUA în Moldova că, o parte din membrii tineri ai Partidului Comunist doresc să se reformeze și să părăsească rândurile comuniștilor pentru a înființa un nou partid de centru-stânga.

Partidul urma să se focuseze pe reforma economică și implementarea reformelor FMI. Mai mult ca atât, noul partid s-ar fi putut uni cu alte partide non-comuniste pentru a participa la alegerea președintelui. Agenda noului partid coincidea cu cea a partidelor din alianță.

De asemenea, Dodon i-a comunicat ambasadorului american că, în cadrul PCRM urmau să aibă loc discuții cu privire la posibilitatea de a face coaliție cu unul sau două dintre partidele de opoziție, menționând că el personal ar favoriza o coaliție cu Marian Lupu, pe care PCRM îl va susține în alegerile prezidențiale. Un astfel de scenariu urma a fi discutat cu Voronin după revenirea lui din concediu.

Dacă Voronin ar fi refuzat acest scenariu, o parte din aripa tânără a partidului, urma să părăsească partidul și să formeze o nouă formațiune de centru – stânga, care ar fi fost focusat pe reforma economică și colaborarea cu FMI. De asemenea, noul partid ar fi cerut demisia ministrului de Interne, Papuc, directorul SIS, Reșetnicov, prim-viceministrul, Roșca și ministrul de Extrene, Stratan.

În aceleași documente se arată că în lista de deputați a PCRM erau persoane gata să susțină un șef de stat necomunist, informație oferită de fostul deputat democrat Andrei Popov, un apropiat al lui Lupu la acea vreme.

Potrivit lui Dodon, noul partid ar fi constituit un adevărat centru în politică. Scenariul era ca, comuniștii nereformați să se ocupe de eșichierul de extremă stângă, iar liberalii de cel de extremă dreapta. Noua grupare s-ar fi aliat însă cu Democrații, Alianța Moldova Noastră și Liberal-Democrați, în vederea formării unui nou Guvern.

Informația publicată dezvăluie și modul de partajare a funcțiilor în cazul în care PCRM s-ar fi împărțit în 2 tabere.

Așa sau altfel, astăzi avem un nou partid de stânga, desprins din PCRM, care se declară un partid de opoziție, fără intenție de a se alia cu partide de centru sau centru-dreapta.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii