Reuniunea regională despre ”Economia albastră” îl va avea ca invitat printre alți oficiali guvernamentali și pe Mihail Saakașvili fost președinte al Georgiei și actual guvernator al regiunii Odessa. Alături de acesta vor mai fi prezenți miniștri din Republica Moldova, Ucraina și Georgia dar și Comisarul european pentru Mediu Karmenu Vella.

Noul Program Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, care urmează să fie lansat la Constanţa, în data de 14 iulie 2016, va fi, conform lui Claudiu Vrînceanu secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei din România, un instrument excelent pentru sporirea cooperării între state şi alţi actori interesaţi de afaceri în turism şi în domeniul mediului. Acest program face parte dintr-unul mai mare numit ”Economia albastră” și care implică 7 state riverane la Marea Neagră, a comunicat Vrînceanu pe pag sa de FB.

Cooperarea în ceea ce priveşte afacerile maritime şi potenţialul economiei albastre la Marea Neagră s-a intensificat şi a câştigat vizibilitatea şi atenţia liderilor regionali în ultimii ani. Reprezentanţi ai Guvernelor şi părţi interesate private din toate ţările de coastă (Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina) s-au întâlnit la Bucureşti în 2014 şi la Sofia în 2015 pentru a identifica zone de potenţial economic şi interes reciproc, cu obiectivul de a contribui la creşterea economică a statelor riverane şi multiplicarea locurilor de muncă pentru comunităţile costiere.

”Economia albastră” este o oportunitate importantă pentru consolidarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă, în beneficiul tuturor oamenilor din regiunea Marii Negre, a declarat, marţi, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, la un eveniment de profil.

Referindu-se la rolul ţării noastre în zonă, secretarul de stat Claudiu Vrînceanu a spus că România continuă să susţină necesitatea unei cooperări regionale puternice şi dinamice în diverse domenii reglementate de politica maritimă integrată, care variază de la turism maritim şi de coastă la gestionarea pescuitului, de la protecţia mediului marin pentru siguranţa navigaţiei la energia offshore, transport sau securitate maritime.  Acesta a arătat că, potrivit unor studii recente, anual, valoarea adăugată a ”economiei albastre”  numai în România ar putea reprezenta 1,2 miliarde euro şi ar putea crea 100.000 de locuri de muncă. Iar pentru toată zona ar reprezenta un plus de cel puțin 6 miliarde de euro și ar crea peste 500 de mii de locuri de muncă.

”România este conştientă de importanţa asumării de către toate statele riverane a obiectivului dezvoltării economiei albastre, asumare ilustrată de exemplu prin dezvoltarea, cu sprijinul Comisiei Europene, a propriilor strategii maritime naţionale, iniţierea de proiecte de colaborare intersectoriale şi cu implicarea mai multor state, în conformitate cu priorităţile proprii, în cadrul unui proces incluziv”, a spus Claudiu Vrînceanu.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii