Iurie Țurcan, fostul magistrat al judecătoriei Râșcani, a decedat la spital. Acesta era cercetat sub control judiciar în dosarul creditelor neperformante de la Banca de Economii, iar recent a fost reținut de CNA fiind bănuit de implicare în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari SUA din Rusia.

Potrivit realitatea.md, informația a fost confirmată de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Iurie Țurcan avea probleme de sănătate, acesta a intrat în comă zilele trecute, iar în această noapte a decedat.

În schema “spălătoriei ruseşti”, Iurie Ţurcan figurează cu suma de şapte sute de milioane de dolari. Fostul judecător, urma să fie tras la răspunderere penală pentru gestionarea frauduloasă a unor dosare civile, printre care şi unele ce ţin de Banca de Economii.

Procurorii Anticorupţie, îl învinuiau că în complicitate cu alţi patru angajaţi, a falsificat în perioada 2010-2014 peste 40 de dosare civile. De asemenea, acesta era acuzat de pronunţarea unor sentinţe injuste, falsificarea materialelor din dosare, abuz de putere, judecătorul examinând de repetate ori dosarele cu abateri, inclusiv în absenţa părţilor. 
Iurie Ţurcan, a devenit cunoscut, după ce pe 23 aprilie 2009, a emis în mod abuziv o încheiere de asigurare a acţiunii, încheiere prin care s-a pus în aplicare o schemă frauduloasă de tip „raider” de către om de afaceri Vadim Ciornea.

După căderea regimului Voronin, Iurie Ţurcan, a anulat încheierea la 15 octombrie 2009. Aceasta l-ar fi înfuriat pe Ciornea, care ar fi solicitat susţinerea procurorului Viorel Morari. Omul legii l-a ameninţat pe magistrat, în prezenţa mai multor martori, că-i va crea probleme. În cadrul şedinţei CSM din 16 decembrie 2009, la cererea Procurorului General, s-a admis începerea urmăririi penale împotriva judecătorului Iurie Ţurcan. Materialele, care au stat la baza începerii urmăririi penale, făceau parte dintr-un alt dosar penal instrumentat de procurorul Viorel Morari. Astfel, în 2009 Iurie Ţurcan, a fost sancţionat disciplinar de către CSM pentru fapta care a făcut obiectul dosarului penal, comisă de magistrat pe parcursul anilor 2007-2008.

Ţurcan, şi-a început cariera în sistemul judecătoresc la 20.01.1997 şi a fost demis la începutul anului 2014.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii