Jurnaliștii moldoveni au depistat pe mai multe forumuri în internet comentarii pline de indignare din partea francezilor, cu privire la comportamentul oficialilor moldoveni. Motivul ar fi construcția unui bloc de locuit, chiar sub zidurile instituției diplomatice.

Lucrările de construcție, care se desfășoară, evident, cu o mulțime de încălcări într-atât deranjează personalul Ambasadei, încât angajații sunt nevoiți să-și caute alte birouri pentru a munci în liniște.
În acest scandal diplomatic au fost implicați mai mulți oficiali, inclusiv primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Ce se construiește și cine stă în spatele proiectului

дом у посольства.jpg

În preajma Ambasadei Franței din Moldova se construiește un bloc de locuit cu un număr impunător de apartamente. După proiect, construcția blochează clădirea instituției diplomatice. Astel, Ambasada este acum înconjurată de materiale de construcții, zgomotul puternic este la ordinea zilei, iar lumina naturală aproape că lipsește.

De construcția acestui bloc este responsabilă compania Leiria Tur, care a fost fondată în 1999 de către cinci acționari: compania din Cipru Hesperus Investments Ltd (principalul acționar, 81,66%), Natalia Luptătorul (11,2%), Adela Cazac (1%), Sergiu Baranowski (2,77%) și Vyacheslav Baychevym (2,35%). Director al companiei este Adela Cazac.

leira-tur-srl.jpg


Potrivit investigației jurnalistice, proprietarii companii din Cipru sunt persoane care posedă o serie de alte companii.

Una dintre firme este Hesperus Investments Ltd – Etelma – companie, care și-a făcut o reputație negativă în Chișinău. Această firmă a ridicat blocul de locuit Panoramic la Valea Trandafirilor, din sectorul Botanica, al capitalei. Menționăm că anume acolo, inspecția ecologică a găsit mai multe nereguli. În timpul verificărilor, inspectorii ecologi au depistat că proiectul complexului de locuit este gândit greșit, iar din această cauză toată apa de ploaie spală murdăria de pe mașini și ajunge în lacul din apropiere.

A doua companie Hesperus Investments Ltd - este fondatoarea centrului de fitness Plaza din Bălți.

Să examinăm modul în care compania Leiria Tur a primit terenul pentru constructii

În perioada 2007-2008, Leiria Tur a achiziționat 4 parcele de teren la intersecția străzilor Vlaicu Pârcălab și Bernardazzi, iar în anul 2009, compania a mai închiriat timp de 10 de ani, o altă porțiune de teren. Mai apoi, Consiliul Municipal a permis construcția un complex rezidențial pe acest teren.

Toate terenurile obținute au fost unite și după obținerea în anul 2013 a permisiunii pentru demolarea clădirilor de pe acestea, compania a început construcția. Mai mult ca atât, Leiria Tur a primit certificatul de urbanism din partea municipalității.

Legal, pentru ”permisiunea desășurării lucrărilor de construcție” și pentru oferirea unui certificat de urbanism, compania de construcție trebuie să prezinte un pachet de documente. Reporterii ”Newsmaker” au descoperit însă, că certificatul de urbanism a fost semnat de arhitectorul șef al orașului, de la acel moment- Radu Blaj, cu toate că în pachetul de documente lipseau unele certificate, cum ar fi încheierea de Consiliului Național privind monumentele istorice. Acest lucru a fost făcut public chiar de șeful Agenției Naționale de Inspecție și Restaurarea Monumentelor- Ion Ștefăniță.

Штефэницэ.jpgSursa: newsmaker.md (Ion Ștefăniță)

De aici reiese clar, că certificatul de urbanism a fost eliberat în mod ilegal, deoarece în conformitate cu legea, neprezentarea unui document te lipsește de dreptul de a construi ceva. 

Leiria Tur-un jucător necinstit și încăpățânat

În data de 30 mai 2013 compania a depus o cerere la Primărie, pentru ca sa-i fie acordată permisiunea de construcție. La acel moment, municipalitatea avea deja o scrisoare cu nemulțumirile venite din partea Ambasadei și a menționat că va examina cererea companii.

În rezultat, Leiria Tur a primit refuz până în momentul, în care Ambasada Franței va da permisiunea sa, iar demolarea clădirilor de pe teren a fost suspendată. Totuși Leiria Tur nu s-a oprit și a făcut apel la Pretura Sectorului Centru, iar tribunalul a admis cererea și a obligat Primăria de a emite permisiunea de a fi continuate lucrările. Mai apoi, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție a susținut decizia primei instanțe.

În data de 14 martie 2014, Leiria Tur a apelat, încă o dată, la biroul primarului pentru autorizația de construcție și a scris o declarație pe propria răspundere. Până în august 2015, astfel de declarații erau depuse pe numele primarului. În prezent, aceasta se depune în adresa Inspecția de Stat în Construcții. Mai mult ca atât, în această cerere trebuie să fie prezentat numărul autorizației de construcție, nu este clar însă ce număr a fost scris, deoarece Leira Tur nu deține, nici până în prezent o autorizație de construcție.

Chiar dacă Inspecția de Stat în Construcții a emis o decizie de suspendare a certificatului de urbanism și a interzis biroul primarului de a emite o autorizație de construcție, compania și-a continuat lucrările.
Decizia Inspecției de Stat în Construcție a fost luată pe motiv că au ost găsite nereguli în documentație, iar inspectorii au declarat că această clădire nu îndeplinește condițiile de construcții și este plasată incorect.

Astfel inspectorii au depistat că nu există suficient spațiu pentru parcare și zonă de liber (clădirea trebuia să ia nu mai mult de 45% din suprafața), iar înălțimea nu trebuie să aibă mai mult decât 10,5 metri înălțime.

Киртоакэ.jpgDeși s-au depistat atâtea încălcări, în anul 2014, Direcția arhitectură și urbanism, din cadrul Primăriei Chișinău au emis un certificat de urbanism, chiar dacă Leiria Tur așa și nu a primit autorizație de construcție.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă susține că a făcut tot posibilul să împiedice construcția.

Însă blocul de locuit se construiește în continuare. NewsMaker a aflat cum este posibil acest lucru

În atenția presei a intrat Pretura Sectorului Centru și deciziile luate în favoarea companiei Leiria Tur.

Judecătorul Svetlana Vîșcu a obligat Întreprinderea de Stat "Cadastru" să înregistreze acest bloc de locuit ca și "clădire neterminată", deși angajații de la Cadastru au refuzat acest lucru cu un timp în urmă, deoarece lipseau mai multe documente, care ar permite construcția.
 
În rînd cu Svetlana Vișcu în lupta Leiria Tur au mai figurat judecători cu imagine dubioasă Ecaterina Palamarciuc și judecătorul Curții de Apel Chișinău Domnica Manole.

manole.jpgDomnica Manole

Pe de altă parte, reprezentanții companiei Leiria Tur afirmă că ei au toate documentele în ordine și deja vând apartamente în noul bloc.

Prețul unui metru pătrat este de 1.150 de euro, ceea ce indică faptul că firma va obține profituri uriașe din construcție, deoarece au avut investiți minime în procurarea terenurilor.

Indignarea angajaților de la Ambasadă

Ambasada Franței în Republica Moldova se află acum în căutarea unui nou sediu, din cauza lucrărilor de construcție blocului de locuit care se desfășoară în apropiere. Anunțul oficial a fost făcut de către consilierul Ambasadei Franței în Republica Moldova, Jeremie Petit.

Suntem îngrijorați de ce s-a întâmplat în apropiere de ambasadă, cu construcția acestei clădiri înalte. Noi am făcute mai multe interpelări la ministerul de Externe, dar din păcate, nu au avut niciun efect. Acum, noi vom fi obligați de a schimba sediul ambasadei, dar este un proces foarte complicat, deoarece nu am decis unde noi vom merge. Cred că asta va dura mult timp”, a declarat Jeremie Petit.

Oficialul afirmă că lucrările de construcție le deranjează procesul de lucru: "De exemplu, muncitorii sosesc dimineața și blochează drumul. Sunetul lucrărilor de construcție și vibrația face imposibilă munca în interiorul ambasadei". 

Petit crede că cea mai importantă problemă a țării noastre este faptul că nu lucrează legea: "Cred că problema cea mai mare în Moldova este corupția-și aceasta este o problemă generală. În cazul clădirii de lângă Ambasadă, primarul Chirtoacă și vice-primarul ne convingeau că nu au dat permisiunea pentru construcție. Din punct de vedere al legii, totul este bine în Moldova, problema este că legea nu este pusă în aplicare".

Gout-de-France-allmoldova-18032015-20.jpgSursa; allmoldova.md (Pascal Vavogne)

Ca răspuns la probleme enunțate mai sus, Ambasada Franței a semnat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova un acord de cooperare între cele două țări în domeniul patrimoniului cultural. La ceremonie, ambasadorul francez în Moldova, Pascal Vagogne a anunțat deschiderea unui forum de două zile la Chișinău dedicat planificării urbane.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii