Începând de astăzi, 7 noiembrie, amenzile penale vor crește de 2, 5 ori, după ce unitatea convenţională (u.c.), folosită pentru calcularea lor a fost majorată de la 20 la 50 de lei.  În același timp, valoarea u.c. pentru amenzile contravenționale a rămas egală cu 20 de lei.

Potrivit noilor prevederi, pragul maxim al amenzii penale a fost majorat de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 10 000 la 20 000 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice care au comis infracţiunea din interes material. Totodată, pentru persoanele juridice, pragul a fost majorat de la 20 000 la 60 000 u.c.

În cazul eschivării cu rea-voinţă de la achitarea acestor amenzi, stabilite ca pedeapsă principală sau complementară, instanţa de judecată poate înlocui suma neachitată cu închisoare, în limitele termenelor pedepsei maximale, prevăzute de legislație. Astfel, suma amenzii se înlocuieşte cu închisoare, calculându-se o lună de închisoare pentru 100 de unităţi convenţionale.

De asemenea, instanţa de judecată poate înlocui suma neachitată a amenzii cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, calculându-se 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, pentru 100 de unităţi convenţionale de amendă.

În urma majorării unităţii convenţionale, în Codul Penal au fost efectuate modificări la circa 200 de articole, prin majorarea sancţiunilor. 

Potrivit autorităților, unitatea convenţională în mărime de 20 de lei a fost stabilită încă în anul 2002 și a rămas neschimbată până în prezent, iar aplicarea acesteia este disproporţionată în raport cu gravitatea infracţiunilor săvârşite.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii