Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) efectuează în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică controale la toate întreprinderile de alimentație publică după ce s-a descoperit că alimentele livrate în mai multe școli și grădinițe din capitală erau alterate, iar licitaţiile privind procurarea acestora erau trucate prin favorizarea unor agenţi economici.

În acest sens, directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi a emis un ordin, prin care subdiviziunile agenţiei au inițiat un control oficial al tuturor întreprinderilor de alimentație publică, atenția primordială fiind acordată blocurilor alimentare din școli și grădinițe. 
Astfel, în municipiul Chișinău, unde au fost depistate încălcări în alimentația copiilor, controalele oficiale sunt deja în derulare. La trei grădinițe supuse verificărilor nu s-au depistat abateri grave. În urma semnalului din partea grupului de părinți, parvenit din sectorul Botanica al capitalei, privind nereguli în alimentația copiilor unei grădinițe, specialiștii ANSA și ai Centrului Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului și în prezent desfășoară controlul riguros al blocului de alimentație de la acest obiect.

Potrivit autorităţilor ANSA  alimentația copiilor s-ar fi aflat în permanenta atenție a Agenției. „Din octombrie curent, când s-a ridicat restricția la controale, mai multe școli și grădinițe din localitățile republicii au fost supuse verificărilor, în 20 de blocuri alimentare fiind depistate neconformități de ordin tehnic, administrația acestor instituții fiind obligată să înlăture deficiențele descoperite în organizarea alimentației copiilor”, a precizat Serviciul de presă al agenţiei.

Specialiştii ANSA susţin că soluționarea problemei privind alimentația copiilor este una stringentă și poate fi soluționată prin efort comun. „Credem că este necesară o selecție mai riguroasă a agenților economici care aprovizionează școlile și grădinițele cu produse alimentare, nu doar după principiul - prioritate celui care oferă produse mai ieftine. Mai ieftine nu însemnă și mai calitative. O responsabilitate și mai mare revine persoanelor care recepționează și păstrează produsele alimentare. Suntem disponibili spre o conlucrare mai eficientă cu Asociațiile de Părinți”, se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Amintim că, 17 persoane implicate în dosarul licitațiilor trucate au primit mandate de arest preventiv. Dacă vinovăția lor va fi dovedită aceștia riscă până la 25 de ani de închisoare, amendă în valoare de până la 8000 de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 10 ani.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii