Acordul Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) vizează prioritar creșterea competitivității economiei naționale, asigurarea stabilității bugetare, implementarea reformelor sectoriale și diferitor strategii. O declaraţie în acest sens a fost făcută vineri, 11 noiembrie,  de către ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

El a adăugat că Programul FMI prevede acțiuni orientate spre întărirea guvernanței corporative în bănci și transparența acționariatului, o politică fiscal bugetară echilibrată, precum și „restabilirea graduală a viabilității sectorului energetic”.

Calmîc s-a referit în special, la acțiunile ce urmează a fi întreprinse în sectorul energetic. „Este vorba, în primul rând, de găsirea unui mecanism, de acoperirea devierilor financiare acumulate de companii în anii 2012-2015. Doar pe perioada anului 2013 - 2014, devierile se ridică la 2 miliarde de lei”, a spus ministrul.

O altă acțiune, care deja a fost îndeplinită, este majorarea tarifului la energia termică în municipiul Chișinău. El a mai subliniat că acordul prevede acțiuni privind gestionarea mai eficientă a întreprinderilor, consolidarea capacității ANRE în gestionarea proceselor, dar și reactualizarea Strategiei privind Reducerea Sărăciei. „În cazul majorării tarifelor la energia electrică sau termică în anii următori, ne propunem să venim cu o serie de politici sociale ca să susținem păturile social vulnerabile”, a asigurat Calmîc.

Prezent la eveniment, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că unul din angajamentele asumate a fost executarea garanțiilor pentru creditele de urgență. „Publicarea Memorandumului va pune, în sfîrșit, capăt speculațiilor ”, a opinat ministrul Armașu.

Un alt angajament este rectificarea bugetului pentru 2016, pentru a menține deficitul la nivel de 3,2 la sută din PIB. Ministrul a precizat însă că reducerea cheltuielilor se referă la acest an și nu la 2017. De asemenea, se prevede restructurarea sistemului de pensii, cu ridicarea graduală a vârstei de pensionare.

Memorandumul de Politici Economice și Financiare asumate de autorități conține 20 de acțiuni ce se referă la sistemul bancar, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea. „Grație acestui Program, Banca Națională capătă o susținere internațională importantă. Acest lucru este important, în primul rând pentru a ne asigura că nu se va repeta acea fraudă, acea criză bancară din anii trecuți ”, a spus guvernatorul.

Șeful băncii centrale s-a referit la situația celor trei bănci aflate sub supraveghere. Băncile vor fi scoase de sub regimul de supraveghere după îndeplinirea tuturor măsurilor de remediere. Până la sfârșitul lunii iunie 2017, urmează să fie verificați acționarii din toate băncile, pentru a asigura transparența acestora. Sergiu Cioclea a mai accentuat că au fost majorate de zece ori penalitățile pentru fraude bancare.

Oficiul de la Chișinău a Fondului Monetar Internațional a făcut public Memorandumul de Politici Economice și Financiare asumate de autoritățile Republicii Moldova în fața FMI. În acord este prevăzută o finanțare de 178,7 milioane de dolari SUA pe parcursul a trei ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii