Eduard Harujen, procuror general interimar, adjuncții acestuia Iurie Garaba și Igor Serbinov, procurorul municipiului Chișinău Igor Popa, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și procurorul sectorului Ciocana al capitalei Ruslan Cașu- pretind la fotoliul de procuror general al Republicii Moldova. 

Potrivit președintelui Consiliului Superior al Procurorilor Mircea Roșioru, până la ora 17:00 când expira perioada de înscriere, dosarele au fost depuse de către persoanele citate mai sus. 

Dosarele depuse urmează a fi examinate, iar candidații testați la poligraf, totodată vor fi desfășurate verificări ale SIS şi examinată starea sănătății a candidaților. De asemenea, candidații urmează să susțină un interviu cu cei de la  Consiliul Superior al Procurorilor.

Conform Legii cu privire la procuratură, poate deveni procuror general, persoana a cărei calificare profesională şi experienţă de lucru din ultimii 15 ani sunt corespunzătoare realizării sarcinilor Procuraturii. O cerință obligatorie este deținerea cetățeniei Republicii Moldova și cunoaşterea limbii de stat.

În conformitate cu Legea care a intrat în vigoare la 30 iulie 2016, noul procuror general va fi ales prin concurs de către Consiliul Superior al Procurorilor după care acesta va fi propus președintelui țării pentru a fi numit în această funcție. Din cauza că nu a fost amendată încă Legea supremă,viitorul procuror general va fi numit încă de Parlament la propunerea speaker-ului.

Potrivit preşedintelui CSP, Mircea Roşioru, noul procuror general ar putea fi desemnat la sfârșitul lui 2016.

Amintim că, Corneliu Gurin, fostul procuror general şi-a anunţat demisia din funcţie la 26 februarie anul curent.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii