Șase companii farmaceutice din Republica Moldova au fost amendate  cu peste 17,4 milioane de lei de către Consiliul Concurenței. Acestea au fost pedepsite pentru refuzul de a livra integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară.

Potrivit Noi.md este vorba despre o listă de companii farmaceutice implicate în scandalul achizițiilor publice: DitaEstFarm, Esculap-Farm, Medeferent Grup, Sanfarm Prim, Metatron și R & P Bolgar Farm.

Consiliul Concurentei a efectuat o investigație, în care se arată că multe dintre aceste companii, în anii 2014 și 2015 au avut o poziție dominantă pe piața livrării medicamentelor contractate de la instituțiile medico-sanitare publice, în urma licitației organizate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (Articolele Crime Moldova «Stapânii achizițiilor publice în 2014. Medicamente, produse petroliere și alimentarea cu apă» si «Stapânii achizițiilor publice în 2015. Сompanii care și-au umplut ”sacul” cu bani publici».

Mai mult ca atât, unele dintre aceste companii au apărut anterior în scandaluri internaționale (articolul Crime Moldova «Compania farmaceutică moldovenească în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina».

Consiliul Concurenței a constatat că aceste companii fac tot posibilul pentru dezvoltarea afacerii. Cu toate acestea, faptul că firmele farmaceutice  au refuzat să aducă o serie de medicamente în spitale și clinici din țară de dragul profiturilor lor a fost catalogat ilegal de către membrii consiliului: «Refuzul unor companii farmaceutice contractate, de a livra medicamente disponibile în spitale, pentru că va fi afectată profitabilitatea activității acestora, fără a ține cont că se pune în pericol viața oamenilor, este abuziv și nu va fi niciodată tolerat de Consiliul Concurenței», se menționează în comunicatul regulatorului.

Potrivit Consiliului Concurenței, acțiunile acestor companii au provocat un lanț de consecințe negative pe piața competitivă a medicamentelor și a serviciilor medicale de calitate. Deficiența de medicamente din spitale pun în pericol viața și sănătatea pacienților instituțiilor medicale.

Astfel, ținând cont de cele expuse, întreprinderile enumerate mai sus au comis un abuz de poziție dominantă prin refuzul neîntemeiat de a livra integral și în termen medicamente instituțiilor medico-sanitare publice conform contractelor încheiate și, prin urmare, au încălcat prevederile art. 11 alin. (2) lit. f) din Legea concurenţei nr. 183 din 11.07.2012.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii