Un nou model de criminalitate organizată amenință Europa, dar și alte continente. În acest an, zeci de bancomate din diferite țări, inclusiv din Moldova au fost atacate de o grupare criminală cibernetică.

Potrivit fortune.com, în acest an, infractorii cibernetici au atacat de la distanță, zeci de bancomate din țările europene. Potrivit companiei ruse de securitate cibernetică, Group IB, infractorii folosesc virusuri care provoacă ATM-urile (bancomatele) să elibereze numerar.

Compania a anunțat că victime ale astfel de atacuri au fost raportate în Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kirghistan, Țările de Jos, Polonia, România, Rusia, Spania, Regatul Unit, Malaiezia și, inclusiv Moldova. Totuși, băncile care au fost vizate de acest tip de atac, nu au fost menționate.

Infractorii operează prin „metoda Jackpot”, lansând atacuri online care vizează bancomatele. Acestea primesc comanda de a elibera numerar, iar banii sunt apoi colectați de echipe infracţionale aflate în teren, numite „cărăuși”.

Cele mai ample atacuri, prin care s-au furat sume impunătoare au avut loc pe teritoriul Asiei. Autoritățile de acolo consideră că banii de la bancomate erau colectați de „cărăuși” veniți din Europa de Est.

Compania de securitate Group IB, consideră că atacurile cibernetice din Europa au fost coordonate de un singur grup criminal, numit Cobalt. Acesta ar avea legătură cu un alt bine-cunoscut grup criminal cibernetic - Buhtrap, care ar fi furat în perioada august 2015 - ianuarie 2016 -  1,8 miliarde de ruble rusești (echivalentul a 28 milioane de dolari) de la bănci rusești. Cele două grupări ar folosi instrumente și tehnici similare.

Directorul companiei Group IB, Dimitry Volkov a declarat că se așteaptă la mai multe atacuri asupra bancomatelor. 


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii