Mai mulţi avocaţi din Chişinău ameninţă că vor intra în grevă, nemulţumiţi că administraţia Penitenciarului nr.13 din Chişinău, nu le permite accesul în închisoare.

În penitenciar sunt deţinute persoanele aflate sub anchetă iar din diferite pretexte, avocaților le este  îngrădit accesul la clienţi. Declaraţiile au fost făcute vineri, 16 septembrie, la intrarea din penitenciar.

Accesul apărătorilor în penitenciar este limitat printr-un ordin recent al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, care stipulează că avocații, notarii și mediatorii vor putea veni la întrevederi doar după ce vor depune o cerere prealabilă în care să solicite avizul șefului închisorii. Mai mult, avocaţii sunt obligaţi, pe lângă mandat și legitimația de avocat, să prezinte,  contrar prevederilor Codului de Procedură Penală, buletinul de identitate.

14359728_1772352323039916_2064279321_o.png.jpeg

Avocata Rodica Creţu, a declarat că urma să aibă o întrevedere cu clientul  său pentru a coordona strategia apărării pentru şedinţa de judecată preconizată pentru luni, însă i-a fost limitat accesul.

Nina Lozan, preşedinta Uniunii Avocaţilor din Moldova, a declarat că avocaţii ar putea intra în grevă, dacă acest lucru va fi decis de către consiliul UA. “Dacă avocaţii vor intra în grevă, va fi periclitată activitatea instanţelor de judecată”, a declarat Lozan.

Câteva zile în urmă UA a expediat o scrisoare în adresa ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari,  în care au solicitat întreruperea abuzurilor admise de către şefii penitenciarelor.

Cebotari a promis că va lua act de solicitarea apărătorilor. 

Conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare nu a oferit explicaţii.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii