Vladimir Balaur, cel care a sesizat instituțiile de drept despre faptul că, Lilian Popescu, fostul preşedinte democrat al raionului Ialoveni, ar fi pretins 180.000 de euro mită, dezvăluie de ce a renunțat la acuzațiile sale.

Balaur, se află în prezent în detenție în Penitenciarul nr.13, pentru că ar fi depus mărturii false. Acesta a transmis o scrisoare Centrului de Investigații Jurnalistice, unde scrie că, a decis să își schimbe depozițiile în anchetă pentru că Lilian Popescu l-a asigurat că îi va întoarce banii. 

„Reieșind din faptul că Lilian Popescu a spus că-mi întoarce suma de 25.000 de euro, bani care erau ai soției mele și pe care ea i-a luat de la bancă, pentru 20 de ani, 2.400.000 de lei, în calitate de administrator al Supersonic SRL, nu am retras cererea depusă în 2014, dar am scris că am dat mărturii mincinoase ca să-l scap pe Lilian Popescu de pedeapsă. El mi-a spus că nu retrăim că suma de 25.000 de euro o duc soției matali.” se arată în scrisoarea semnată de Balaur.

Vladimir Balaur mai susține că, Popescu a avut susținerea unor persoane din cadrul instituțiilor de drept, dar și din partea lui Vlad Plahotniuc, pentru că o rudă a lui Lilian Popescu ar lucra în secția juridică a prim-vicepreședintelui Partidului Democrat, scrie anticorupție.md.

Sursa citată mai comunică și despre faptul că, Balaur se plânge și de presiuni din partea unui ofițer de urmărire penală despre care spune că ar fi venit la el de mai multe ori pentru a-l convinge să renunțe la acuzații, chiar dacă Popescu a recunoscut în fața organului de anchetă că a primit suma de bani.

Balaur a scris și despre contractul pe care l-a semnat pentru construcția centrului de simpozioane de afaceri în satul Ruseştii Noi, Ialoveni, și care a fost reziliat, la inițiativa lui Popescu, după ce firma de construcții făcuse carcasa clădirii.

„Lilian Popescu m-a invitat la el și mi-a zis să depun benevol cerere de reziliere a contractului până la sfârșitul lunii septembrie 2013, pentru că altfel va fi rău. Pe lângă el erau reprezentanți de la PDM, pe care nu-i cunoșteam. Proiectul a fost retras, 25.000 de euro i-a luat și la pedeapsă. Uitați-vă ce trib de aborigeni  e în țara noastră. În fiecare demers al procurorilor scrie ca Balaur Vladimir să nu aibă acces la mass-media. Consiliul raional Ialoveni îi este dator firmei Supersonic cu 700.000 de lei (pentru lucrul făcut – n.r.). Fostul președinte al raionului trebuie să stea la pușcărie, dar urmărirea penală în privința lui s-a oprit. Dacă Popescu a recunoscut că a luat suma, de ce nu este pedepsit? Sau 25.000 de euro au plecat în altă parte?”, mai scrie Vladimir Balaur.

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a declarat pentru aceeași sursă că, circumstanțe invocate de Balaur trebuie investigate și că, ofițerul de urmărire penală despre care se vorbește, ar activa în cadrul CNA, și este un ofițer tânăr care nu ar fi putut recurge la astfel de metode.

Menționăm că, la 28 octombrie 2015, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au făcut percheziţii la domiciliul lui Lilian Popescu într-un caz de estorcare a 180 000 de euro de la Vladimir Balaur. Ulterior, Vladimir Balaur, a decis să își schimbe depozițiile în anchetă.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii