Doi bărbați din Chișinău, reținuți în urma protestelor de după alegerile din aprilie 2009 vor primi despăgubiri mai mari în urma unei Hotărâri CEDO. Curtea a stabilit că deși instanțele naționale au constatat că aceștia au stat în detenție ilegală, au acordat sume mult mai mici decât cele oferite de Curte în cauze similare. De asemenea, despăgubiri mai mari va primi și un alt locuitor al capitalei, care a stat în detenție ilegală.

Potrivit hotărârii publicate la 10 iulie, reclamanții vor primi cumulativ 16500 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și costuri și cheltuieli, transmite lhr.md.

Doi dintre reclamanți au fost reţinuţi la 8 şi 9 aprilie, 2009, în urma protestelor de după alegerile din 5 aprilie, 2009. Tinerii au fost plasaţi în detenţie pentru 7 şi 10 zile.

Al treilea reclamant a fost acuzat de fraudă şi plasat în arest preventiv în aprilie 2004 şi în iulie-august 2005.

Bărbații au cerut în instanțele naționale repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale Procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti. Unul a solicitat 115 mii de lei, altul 600 de mii, iar al treilea 80 de mii, pentru compensarea prejudiciului moral.

Curtea Supremă de Justiţie le-a acordat însă despăgubiri de 15 mii de lei, 7 mii şi, respectiv, 6 mii.

Suplimentar, reclamanții reținuți după proteste au primit din partea Guvernului 10 mii de lei şi 7 mii de lei.

Ulterior, reclamanții s-au plâns Curţii Europene pentru detenţie ilegală și lipsa unui remediu efectiv.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea drepturilor celor 3, concluzionând că sumele acordate de instanţele naţionale sunt considerabil mai mici decât cele acordate de CEDO în cauze similare.

Reclamanţii au solicitat 30 de mii de euro, 40 de mii şi, respectiv, 15 mii, cu titlu de prejudicii, şi 4.850 de euro, 2.800 şi 4.160 cu titlu de costuri şi cheltuieli.

CEDO a acordat fiecărui reclamant câte 4 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi câte 1500 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii