Expert-Grup a publicat cea de-a doua ediție a ratingul-ului transparenței  acționarilor băncilor comerciale din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor analizei, la 31 iulie 2016, cele mai transparente instituții bancare din Moldova, din punctul de vedere al acționariatelor, sunt BCR Chișinău, Eximbank, Mobias Banca și ProCredit Bank, iar printre cele cu nivel scăzut/mediu de transparență se numără  EuroCreditBank, Energbank, Moldindconbank și Victoriabank.

Potrivit studiului, băncile apreciate cu nivel foarte înalt de transparență (BCR Chișinău, Eximbank, Mobiasbaca, ProCreditBank) publică informații detaliate despre marea majoritate a acționarilor. La băncile apreciate cu nivel înalt de transparență (Comerțbank, FinComBank, Agroindbank) există un volum semnificativ de informație despre majoritatea acționarilor băncii; la cele cu nivel mediu de transparență (Energbank, Moldindconbank, Victoriabank) despre unii  acționari există puțină informație publică sau ei nimeresc în unele grupuri de risc, iar la cele cu nivel scăzut de transparență (EuroCreditBank) o cotă semnificativă de acțiuni este deținută de persoane despre care există puține informații sau care intră în categoriile de risc, sau banca a comis erori în informația dezvăluită.

Cel mai scăzut rating, nu a fost atribuit nici unei bănci. Acesta presupune un nivel foarte scăzut de transparență, unde marea majoritate a acțiunilor sunt deținute de persoane despre care nu sunt disponibile informații sau care intră în categoriile de risc.

 În prima ediție a ratingului transparenței  acționarilor băncilor comerciale, publicată în februarie curent, cele mai transparente au fost declarate tot băncile cu capital majoritar străin (Mobiasbanca – Groupe Société Générale, ProCredit Bank, BCR Chisinau). Printre cele mai puțin transparente bănci, prima ediție a relevat la fel, Energbank-ul, Comerțbank-ul, EuroCreditBank-ul și Moldindconbankul. Atunci, cel mai scăzut rating al transparenței a fost atribuit băncii Moldova–Agroindbank. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii