Grupurile de manifestanți au început să se strângă în scuarul Catedralei Nașterea Domnului și în preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, în jurul orei opt dimineața. Cei prezenți au fost mai curând dezamăgiți de numărul celor veniți la protest. În fața Catedralei erau în jurul a 50 de persoane, un număr mic de oameni era și în tabăra lui Renato Usatîi.

ziua-independentei1 (3).jpg

Piața Marii Adunări Naționale era încercuită de cordoane de polițiști, care urmau să să asigure buna desfășurare a paradei militare dedicată celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Protestatarii și-au dorit să aibă acces în PMAN. Acest fapt a și cauzat îmbrâncelile de la intersecția străzilor Bănulescu-Bodoni și Ștefan cel Mare și Sfânt.

ziua-independentei1 (5).jpg

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a liniști manifestanții care au asaltat cordoanele forțelor de ordine și țineau calea spre PMAN unde la ora 10.00 urma să înceapă parada militară cu participarea forțelor armate ale Republicii Moldova și a ostașilor veniți din alte state: Polonia, România, Marea Britanie, Ucraina. 

După ce manifestanții au fost „împinși” în afara bulevardului Ștefan cel Mare, aceștia au format câteva grupuri: două grupuri în preajma Arcului de triumf și unul mai numeros lângă monumentul lui Ștefan cel Mare.

ziua-independentei1 (6).jpg

Manifestanții au scandat lozinci împotriva lui Plahotniuc și împotriva Guvernului. Mulți dintre cei prezenți aveau imprimată pe haine inscripția #NuMăTem. 

ziua-independentei1 (9).jpg

În fața grupurilor de protestatari se aflau polițiști în echipament complet: cagule, protectoare, bâte. Bulevardul Ștefan cel Mare, pe perimetrul paradei, era protejat de polițiști doar în uniformă. 

Lumea la protest a fost pestriță, unii chiar nu aveau anumite preferințe politice, majoritatea însă știa cu siguranță pe cine va vota la prezidențialele din toamna acestui an. Cei prezenți au explicat pentru Crime Moldova de ce nu se tem. „Nu mă tem! Dar vreau să asist, să fiu și eu în Piață, dar uitați-vă, aici sunt șase rânduri de polițiști. Asta e democrație? Eu sunt aici pentru nepoții mei, pentru familia mea, pentru satul meu natal. Dar să știți, că au trimis la mine oameni care să mă cumpere și să mărturisesc împotriva Platformei DA, dar eu nu m-am vândut”, a declarat Gheorghe Toma, din satul Pașcani, care a adăugat că doar Platforma Da va avea sorți de izbândă, iar Andrei Năstase este cel mai potrivit pentru funcția de președinte al statului. „Numai domnul Năstase merită să fie președinte! Să ai atâta tărie de caracter ca să mergi împotriva oligarhilor, este deosebit de puternic”, a conchis bărbatul. 

Vicepreședintele Partidului Nostru, zice că în PMAN este alertă maximă, așa cum nu a văzut nici la Casa Albă, nici la Champs-Élysées.

ziua-independentei1 (7).jpg

Referindu-se la incidentul cu gazele lacrimogene, Ilian Cașu a declarat că el și adepții partidului au protestat pașnic. „Eu am comunicat cu poliția, pe cei care au fost contra i-am rugat să găsească un spațiu public ca să-și manifeste nemulțumirea. Care vrea protestează, care vrea șuieră. Eu mi-am făcut datoria mea de cetățean. Este specific protestelor cetățenești, atunci când în baza rețelelor de socializare oamenii se adună și protestează fără a avea un organizator anume”, a declarat Cașu. 

După protest, Renato Usatîi i-a mulțumit avocatei Ana Ursachi pentru inițierea acestui protest, deși Ursachi declarase anterior că protestul nu are nici un organizator, și că fiecare participant este organizator.

numatem.png

„Provocările au fost din partea bandiților lui Plahotniuc îmbrăcați în haine sport. Acești provocatori au fost infiltrați în rândurile manifestanților, pentru ca să le dea poliției de lucru. Ei au făcut tot. Oamenii au ieșit pașnic și au manifestat legal. Nu ne temem de guvernul unui bandit și hoț de miliard. El nu are dreptul moral să conducă țara asta!”, spune Constantin, care crede că doar dacă se va uni dreapta, va avea șanse să câștige la alegerile prezidențiale, afirmând că: „deocamdată doar Dodon are șanse de câștig”. 

Șeful Inspectoratului General de Poliție ,Alexandru Pânzari, a confirmat că în timpul manifestațiilor din partea protestatarilor au existat provocatori care au încercat să destabilizeze situația, însă poliția a reușit să mențină ordinea publică. O echipă de documentare urmează să dea apreciere juridică la ceea ce s-a întâmplat în PMAN.

eunumatem.png

 Un alt bărbat care stă la o margine și strigă în direcția polițiștilor fluturând cu pumnul, ne spune că o țară nu poate fi independentă cu atâta poliție pe stradă. „Asta e independența țării? Noi suntem dependenți de tâlhari. Ei au adus toată poliția și lumea nu se poate simți independentă!”, se indignează Vladimir din Ialoveni  care adaugă că nu se teme de guvernarea criminală care s-a instaurat la putere prin corupție. Leonid, spune că schimbarea a început în mentalitatea omului și că la alegeri va câștiga Năstase. 

Alt cetățean spune că, este veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și că este foarte nemulțumit de modul în care s-au desfășurat evenimentele de Ziua Independenței. „Nu am avut acces liber în PMAN. Ei trebuia să ofere acces tuturor veteranilor războiului”, a declarat Anatol, combatant de pe Nistru, care a adăugat că schimbările adevărate vor avea loc abia după alegerile prezidențiale. Bărbatul vede doi posibili candidați în fruntea țării: Maia Sandu și Andrei Năstase.  

Ceea ce nu spune veteranul este că în PMAN nu a avut acces nimeni, în afară de parada militară, ostașii și tehnica. 

eumatem.png

După ce s-a terminat parada, aproximativ la ora 11:30, protestatarii s-au mutat la Arcul de Triumf. Acolo au urmat un incident: carabinierii care urmăreau protestatarii să nu treacă gardurile spre PMAN, au plecat pentru a fi schimbați. Protestatarii s-au folosit de acel moment și au dat năvală în PMAN unde urma să aibă loc o paradă a portului național. Aceștia au cântat, au dansat și au scandat lozinci împotriva guvernului. Poliția însă i-a împins spre marginea PMAN, înpoi la Arcul de Triumf. Aproximativ peste 30 de minute protestul s-a dizolvat, au plecat și polițiștii.

În piață au rămas doar spectatorii. 
Social, eunumătem, Chișinău, Moldova, ziua Independenței Republicii Moldova
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii