Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis pe 22 septembrie curent, anunțarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, scrie anticoruptie.md

Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia din februarie 2016, a lui Corneliu Gurin. Potrivit președintelui CSP, Mircea Roșioru, citat de Anticorupție.md, noul procuror general va fi ales în baza regulamentului prevăzut în noua Lege a procuraturii. 

„Astăzi s-a anunțat concursul. Dosarele pot fi depuse până pe data de 24 octombrie inclusiv. Concursul se va desfășura conform procedurii descrise de noua lege, adoptată la 25 februarie”, a declarat Roșioru pentru sursa citată mai sus. 

Amintim că potrivit prevederilor noii legi, procurorul general (PG) este numit de către Președintele RM, la propunerea CSP. Potrivit legii vechi, PG era numit în funcţie de către Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului. Noua prevedere contravine însă Constituţiei, potrivit căreia această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat. 

„Nu este neapărat să fie modificată Constituția. În dispozițiile finale și tranzitorii ale legii este reglementată și situația în care nu avem modificată Constituția. Respectiv, rămâne valabil ceea ce ține de autoritatea care îl numește în funcție, adică procedura rămâne aceeași - Consiliul organizează concurs public, cu toate garanțiile și prevederile legale - doar că candidatura nu se propune președintelui Republicii Moldova, ci Parlamentului, în plen”, a mai explicat Roșioru. 

În prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de Eduard Harunjen. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii