„Lis”, „Skai”, „Plita”, „Tigrul”, „Coroboc” sunt câțiva din mercenarii moldoveni care au luptat în perioada 2014-2017, în regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, de partea separatiștilor. Unii au făcut-o pentru bani, alții ca voluntari. Reveniți în Moldova, aceștia au fost prinși și judecați pentru activitate de mercenariat, însă majoritatea au primit pedepse cu suspendare, „căindu-se sincer” pentru că au participat la lupte.

Potrivit datelor portalului instanțelor de judecată, în perioada 2015-2017, au fost judecați 13 mercenari moldoveni.

Recunoașterea vinovăției pentru suspendarea pedepsei

Majoritatea mercenarilor moldoveni, care au ajuns să fie judecați în baza art. 141 Cod Penal „Activitatea mercenarilor”, au primit pedepse cu suspendare, după ce și-au recunoscut vina și au mărturisit că au rămas fără sănătate sau că nu înțelegeau ce săvârșesc.

Din cei 13 bărbați, doar 5 au primit pedepse cu executare, termenul maxim pentru care au fost trimiși după gratii fiind de 3 ani.

În cazul celorlalți, chiar dacă au fost și termene mai mari (5 ani), pedepsele au fost suspendate cu interdicția schimbării domiciliului.

Pedepsele au fost diferite la fel ca și motivațiile judecătorilor. Unii au considerat că suspendarea executării pedepsei nu este oportună, iar alții au avut păreri contradictorii, chiar dacă mulți dintre inculpați aveau antecedente penale.

Suspendarea pedepsei este admisă în temeiul art. 3641 alin. (8) CPP, atunci când inculpatul recunoaște faptele imputate. Astfel, aceștia pot beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Totuși, câțiva inculpați au ajuns și la Apel, însă instanța ierarhică le-a respins pe aproape toate.

Ce funcții aveau moldovenii în formațiunile militare ale separatiștilor

Mercenarii moldoveni au luptat în formațiuni ca „Brigada 1-a Slaveană”, din regiunea Donețk, „Batalionul de asigurare militară „AmpaunT” din Lugansk, detașamentul „Vostok”, formaţiunea militară „Odessa”, Batalionul „SMERŞ”, regiunea Doneţk, formațiunea militară „Sparta” din Donețk, formațiunea militară „Motorola”, Batalionul Teritorial de Apărare nr. 15 al or. „Breanka”, regiunea Lugansk ș.a.

Unii au avut calitatea de ostași, alții au livrat produse alimentare, bani și materiale la unitățile militare pentru soldații separatiști.

În instanță, mercenarii au declarat că au apărat perimetre din apropierea Aeroportului din Doneţk, au tras cu mitraliere în maşinile blindate a inamicului, au acumulat și transmis colete pentru luptători.

Un moldovean a declarat că a propagat acțiunile separatiste pe rețele de socializare, pentru îndemnarea mercenarilor la acţiuni violente, orientate spre violarea integrităţii teritoriale ale Ucrainei. În acest scop el a creat pe facebook și odnoklasniki grupul „bruteforceultimate”, unde au fost postate mesaje care propagă separatismul din raioanele de est ale Ucrainei, dar și ideea creării „NovoRusiei” prin alipirea regiunii Odessa de regiunile de est ale țării vecine. Pe aceeași pagină, bărbatul plasa diferite noutăți, dar și informații cu privire la colectarea de bani și alte bunuri pentru ajutorul grupului anti-maidan.

Cei care au fost ostași s-au ales cu diverse răni.

Cum erau remunerați mercenarii moldoveni

Cei mai mulți dintre cei care au ajuns să lupte în Ucraina au declarat în instanțe că s-au pomenit acolo după ce, plecați la muncă în Rusia nu și-au găsit de lucru. Prin diverși cunoscuți, moldovenilor li se propunea de lucru în batalioanele separatiștilor ucraineni. Unora li s-a promis remunerări de 15 mii de ruble lunar (250 de dolari), altora de 3 mii de dolari, 450 dolari SUA, 200 mii ruble (3300 de dolari), sau 40 mii ruble (670 de dolari). Alții au mers din motive ideologice, considerând că Guvernul Ucrainei a dezlănțuit nereguli împotriva propriului popor, iar unii au mers ca voluntari.

Cei care au mers pentru bani, au declarat că au fost forțați să lucreze pentru a restitui datorii și că nu au fost influențați de nimeni în această alegere.

Mercenarii au declarat că le era asigurată masa de trei ori pe zi şi li se dădeau ţigări.

Cei mai mulți dintre ei au declarat judecătorilor moldoveni că așa și nu și-au primit remunerarea promisă.

În timpul aflării în batalioanele separatiste, unii au primit și grade militare.

Profilul mercenarilor

mercenri.jpg

Colaj CrimeMoldova Sursa foto: myrotvorets.center

Cel mai tânăr mercenar judecat are 24 de ani. Unii dintre ei au antecedente penale, iar alții au fost diagnosticați de alcoolism. O mare parte sunt originari din Transnistria, dar și din raioanele Ialoveni, Cimișlia, Florești, mun. Chișinău, iar câțiva dețin și cetățenia Federației Ruse.

Pe paginile de socializare ale mercenarilor, găsești la locul nașterii, indicat „NovoRusia”, fotografii în uniforme militare și cu arme în mâini. Unii chiar au declarat în instanță că nu au luptat de facto, ci doar s-au fotografiat în uniforme.

De asemenea, printre mercenari s-au numărat și foști colaboratori ai Brigăzii cu destinație specială Fulger.

Pentru documentarea mercenarilor au fost colectate date de pe pagina web „Mirotvoreț“, care conține diverse informații cu referire la participații în cadrul conflictului armat din sud-estul Ucrainei, inclusiv fotografii. De asemenea, au fost consultate platforma de socializare „Obozrevateli“, care atestă existența crimelor comise împotriva Ucrainei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii