Veaceslav Platon a fost susţinut de persoane influente din diferite structuri ale statului, la iniţiativa lui au fost create judecătoriile economice, iar fostul premier Andrei Sangheli l-a făcut şef de bancă la 21 de ani. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii “Replica” de la postul de televiziune “Prime”.

Ex-ministrul de Interne, Ghenadie Cosovan, a comunicat că, în cadrul Serviciului de Informaţie şi Securitate se desfăşoară o anchetă internă privind angajaţii care l-au protejat pe Platon. “Este vorba de o persoană sus-pusă din cadrul SIS. Ei încearcă să ascundă această informaţie pentru a salva imaginea instituţiei. Dar persoane sus-puse Platon a avut peste tot, în Procuratura Generală, în Justiţie, în Ministerul de Interne, Parlament, Guvern. Cunosc cine sunt  aceste persoane, dar mă abţin să le pronunţ acum numele pentru a nu prejudicia ancheta. Sunt gata să fac declaraţii pentru organul de urmărire penală. Pentru ca să-şi atingă scopul, Platon  nu a recurs doar la mituirea funcţionarilor, dar şi la alte crime, cum ar fi şantajul sau sechestrarea persoanelor”, a declarat Cosovan. 

Potrivit lui Cosovan, Platon s-a aflat în spatele dosarului de corupere a deputaţilor, iar el, la rândul său, ar fi protejat de persoane sus-puse din Federaţia Rusă. “Frauda bancară a fost pusă cale încă înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE. Anumite persoane din Rusia au dorit ca să împiedice semnarea documentului. Un alt scop a fost ca să împiedice implementarea Acordului şi să deterioreze relaţiile Republicii Moldova cu UE. Prin atacul asupra sistemului bancar moldovenesc s-a urmărit scopul de a provoca nemulţumirea în masă a populaţiei şi de a readuce la guvernare Partidul Comuniştilor, doar că într-o nouă componenţă”, a spus colonelul. 

Alexandru Popescu, fost şef de direcţie în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate, a declarat că Platon a reuşit să corupă chiar şi instanţele internaţionale. “În cazul Moldelectrica, Arbitrajul internaţional de la Paris a decis că Republica Moldova trebuie să plătească firmelor lui Platon 47 de milioane de dolari. Magistratul din partea Republicii Moldova a votat pentru. Un judecător francez a avut o opinie separată. Mai mult, decizia a ajuns la noi cu întârziere, fiind urmărit scopul de a nu reuşi s-o contestăm. S-a implicat Ministerul Justiţiei şi a reuşit să depună contestaţia în timp. Am urmărit mult timp activitatea criminală a lui Platon. Nu este un geniu financiar, după cum încearcă să-l facă unii. Este un criminal de drept comun. El a demonstrat ce se poate de făcut cu banii într-o ţară săracă şi necontrolată”, a spus Popescu. 

Jurnalistul Petru Bogatu,a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că Platon ar fi fost ajutat de către fostul premier Andrei Sangheli:  “Platon se ocupa cu colectarea mărfurilor de la producătorii agricoli şi prestarea serviciilor de protecţionism. Sangheli l-a ajutat să devină bancher la 21 de ani. Sangheli trebuie cel puţin de întrebat de ce a făcut asta”.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii