Directoarea Centrului „Vatra”, Tamara Pisarenco, împreună cu un subaltern, vor fi judecați în dosarul intoxicării mortale cu monoxid de carbon a unui minor, în vârstă de 11 ani. Cei doi sunt învinuiţi de comiterea torturii, care din imprudenţă a cauzat decesul băiatului.

Procurorii au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanță dosarul pe numele celor doi. 

Bănuiții sunt cercetați în dosarul intoxicării unui copil, care a fost izolat, pe 30 noiembrie 2016, într-o cameră în instituţie. Băiatul a fost găsit a doua zi dimineață, fără suflare, sub patul pe care fusese pus să doarmă. Acesta a murit intoxicat cu monoxid de carbon, după ce salteaua de pe pat a luat foc, iar uşa din încăpere nu putea fi deschisă din interior.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, directoarea, împreună cu complicele său, riscă până la 8 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În cadrul investigaţiilor, procurorii au mai stabilit că Centrul plasa minori în Serviciul de urgenţă, în lipsa unui Regulament care ar prevede buna organizare şi funcţionare a unui astfel de serviciu specializat.

Totodată, acţiunile funcționarilor publici din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Primăriei municipiului Chişinău privind organizarea activității Centrului de plasament sunt investigate în cadrul unei cauze penale, intr-o procedură separată.

Amintim că, un băiat de 11 ani a fost plasat în Centru pe data de 30 noiembrie 2016, după ce a fost găsit vagabondând pe strada Pușkin din capitală, de către ofițerul de sector din cadrul Inspectoratului Centru. A doua zi, la ora 8:30, minorul a fost găsit fără suflare de către paznicul instituției, în odaia în care a fost cazat.

În urma incidentului, activitatea instituției a fost sistată, iar la începutul lunii aprilie Centrul a fost redeschis.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii