Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înmânat pe 11 noiembrie curent, ultimele distincții de stat în calitate de Președinte, în cadrul unei ceremonii oficiale. Redacția CrimeMoldova a identificat printre oamenii de artă și de știință, profesorii universitari, militari și alți oameni decorați, și câțiva funcționari cu probleme de integritate.

Astfel, în lista celor decorați s-au strecurat și Președintele CC Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari; judecătoarea CSJ, Ala Cobăneanu; deputatul independent Boris Golovin și general-maiorul Vadim Vrabie.

Conducătorul unei bănci aflate sub supravegherea BNM a primit „Ordinul Republicii”

Președintele Comitetului de Conducere al Agroindbank, Serghei Cebotari, a fost decorat în cadrul ceremoniei din 11 noiembrie cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție în stat.

Снимок1.PNG

Decorarea lui Serghei Cebotari/ Sursa: captură privesc.eu

Chiar dacă numele lui Serghei Cebotari nu figurează în investigații sau scandaluri publice, numele băncii pe care o conduce, a apărut în ultimii ani în mai multe scandaluri.

Astfel, în luna martie curent, Banca Națională a Moldovei a blocat 40% din acțiunile de la MAIB, pentru că deținători acestora ar fi acționat concertat. În 2013, Cebotari ajunse în fruntea MAIB după un scenariu similar, când Natalia Vrabie și-a dat demisia, după ce la MAIB se constatase acțiuni concertate a unor acționari. În grupul de acționari ai celor 40% depistate de BNM la începutul acestui an, ar fi intrat și Veaceslav Platon.

Mai mult ca atât, în urma acestei constatări, Moldova a fost acționată în judecată la Institutul de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm de către 2 companii din Rusia, aflate printre acționarii celor 40% din acțiuni.

De menționat că Serghei Cebotari este și președintele Consiliului Bursei de Valori a Moldovei (BVM), instituție care monitorizează și reglementează piața acțiunilor bancare. Astfel, în luna aprilie a acestui an, instituția a fost învinuită că nu a intervenit în cazul manipulării preţului de piaţă a acţiunilor Moldova Agroindbank (creșterea excesivă) de către societatea de investiții Valinvest. Atunci și Valinvest și BVM au fost sancționate de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). BVM a fost învinuită că nu s-a autosesizat, deşi preţul acțiunilor a explodat practic, urcând cu 142% în decurs de 4 zile. De asemenea, Bursa de Valori a fost sancționată pentru faptul că n-a notificat CNPF despre această schimbare de preţ. 

În luna septembrie curent, MAIB, alături de MICB și Victoriabank, rămânea sub supravegherea specială instituită de BNM în 2015, după ce instituția a constatat probleme de transparenţă în acţionariatul celor 3 bănci, precum și creșterea creditelor neperformante.

De asemenea, recent, MAIB a organizat un concurs public de oferte privind procurarea unei clădiri pentru reamplasarea sediului central, alegând oferta complexului hotelier „Codru”, care îi aparține prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc.

Ultimul a intrat în posesia complexului în 2008, în urma unei licitații dubioase, la un preț mult sub cel de pe piață și după ce statul făcuse o reparație generală în clădire.

Cebotari a preluat conducerea MAIB în 2013 de la Natalia Vrabie, exercitând până atunci funcția de prim-vicepreședinte al băncii. 

În 2013, el a mai fost desemnat în calitate de „Bancher al Anului”, iar în 2014 „Omul Anului”.

În luna iunie curent, Cebotari a fost decorat și cu medalia Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), emisă într-o ediție limitată cu ocazia celebrării a 70 de ani de la crearea primelor institute de cercetări ştiinţifice din ţară. Acesta a primit distincția pentru „construirea punţilor de parteneriat între mediul de afaceri şi comunitatea ştiinţifică”.

Potrivit Legii cu privire la distincțiile de stat ale RM, „Ordinul Republicii" este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii”. Chiar dacă Cebotari ar fi un manager foarte bun și ar avea merite excepționale, instituția pe care o conduce nu s-a bucurat de succese mari în ultimul timp.

Ordinul_republicii1.jpg

Ordinul Republicii. Sursa: moldovenii.md

Judecătoare CSJ cu probleme de integritate, decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”

 Ala Cobăneanu, judecătoarea CSJ care a apărut în numeroase investigații jurnalistice pentru probleme de integritate, a fost și ea decorată de Timofti cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Снимок3.PNG

Ala Cobăneanu la ceremonia de acordare a distincțiilor de stat/ Sursa: captură privesc.eu

Cobăneanu este la CSJ din 2003. Judecătoarea a figurat în mai multe investigații jurnalistice legate de averea sa.

Potrivit ultimei declarații de avere, în 2015, judecătoarea a ridicat un salariu de cca 230 mii lei, iar încă aproximativ 5000 de lei au fost obținuți din activitatea didactică. Cobăneanu a avut și o pensie de peste 160 mii lei. 

Începând cu 2014, judecătoarea deține în proprietate un teren pentru construcții în valoare de 171569 lei și o casă de locuit de 536424 lei. Din 2000, aceasta deține și un apartament de peste 332 mii lei. Mașina judecătoarei - Mitsubishi Outlander, procurată în leasing în 2010, valorează mai mult decât apartamentul – 395 mii lei. Aceasta a fost inclusă pe locul 5, în topul: „10 judecători de la CSJ cu cele mai luxoase automobile”.

În 2014, judecătoarea a contractat și o datorie de 1,6 mln de lei cu o dobândă de 10% anual. Aceasta este scadentă în 2028. 

Pe marginea unei investigații legate de averea judecătoarei Cobăneanu s-a autosesizat și CNI, dar a constatat că nu există circumstanțe din care să rezulte încălcarea regimului juridic în declarația cu privire la venituri și proprietate a magistratei și a clasat cauza. 

În 2012, Cobăneanu a figurat în lista judecătorilor apreciați negativ de către cetățeni, iar în 2010 în lista judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO.  

Conform Hotărârii nr. 79/6 din 30 septembrie 2016 a Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, dosarele examinate de către judecătorul Ala Cobăneanu nu au fost obiect de examinare la CEDO. Într-o Hotărâre a aceluiași colegiu din 2013, se menționa că doar un singur dosar examinat de judecătoarea Cobăneanu a fost obiect de examinare la Curte.

Totuși, potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, 6 hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Cobăneanu au fost obiect de examinare la CEDO.

Toate aceste cazuri au fost legate de libertatea de exprimare și cea de întrunire: Savițchi c. Moldovei, Tara și Poiată c. Moldovei, Flux nr. 4 c. Moldovei, Guja c. Moldovei, Hyde Park și alții c. Moldovei (2 cazuri).

O altă bilă neagră în activitatea judecătoarei este și un Raport al Inspecției Judiciare din 2015, potrivit căruia, în privința Alei Cobănenanu, la CSM au fost depuse 26 de sesizări, dintre care 22 au fost respinse.

De asemenea, în vara acestui an, Cobănenanu alături de alți 2 judecători CSJ au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectaţi de trafic de influenţă. Potrivit Ziarului Naţional, aceștia ar fi primit bani pentru a adopta o hotărâre de respingere a unui recurs depus la CSJ de o companie privată. Totuşi procuratura nu ar fi solicitat acordul CSM pentru cercetarea penală a celor 3 judecători. 

În pofida acestor apariții în lumină negativă a judecătoarei, în luna iulie a acestui an, Cobăneanu, alături de alți judecători a primit și titlul onorific de „Veteran al sistemului judecătoresc”, acordat de CSM.

Ordin_Gloria_Muncii.jpg

Ordinul Gloria Muncii. Sursa: moldovenii.md

Ordinul primit de Cobăneanu – „Gloria Muncii”, se conferă potrivit legislației, pentru merite în muncă şi succese deosebite în toate domeniile de activitate, fiind pe locul 5 în ierarhia ordinelor și medaliilor.

Vadim Vrabie, acuzat de protecționism a schemelor de corupție, a fost decorat cu Ordinul „Credință Patriei”

Fostul director adjunct al SIS și actual general-maior al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Vadim Vrabie a fost decorat de Timofti cu Ordinul „Credință Patriei”. Potrivit legislației, acest ordin se conferă pentru mai multe reușite în domeniul apărării, securităţii statului şi asigurării ordinii publice.

Ordinul_Credin_Patriei_3.jpg

Ordinul „Credință Patriei”. Sursa: moldovenii.md

La conferirea acestui grad se ține cont și de vechimea în muncă, în cazul lui Vrabie aplicându-se cea de 5 ani, pentru care se acordă acest Ordin, de clasa a III-a. Aceasta este cea mai joasă distincție în ierarhia ordinelor și medaliilor acordate de stat.

În cazul lui Vadim Vrabie, aceste reușite nu au ajuns în vizorul public. Dimpotrivă, potrivit unei postări a blogherului Veaceslav Balaci, Vadim Vrabie ar fi fost implicat în mai multe mai multe ilegalități grave, inclusiv legate de BEM, contrabanda de la Vamă, delapidarea banilor bugetari, scheme de corupție, etc. Informațiile ar fi fost oferite într-o scrisoare deschisă, semnată de colaboratori SIS și adresată Parlamentului, Procurorului General, directorului CNA şi preşedintelui CNI.

Astfel, potrivit scrisorii, Vrabie ar fi fost angajat la SIS, sub protecția deputatului PCRM, Eugenia Ostapciuc. Acesta a fost luat la instituție în 2007, odată cu venirea la șefia instituției a lui Artur Reșetnicov, care l-a numit pe Vrabie șef adjunct de secție. În câteva luni el a fost demascat pentru luare de mită, însă nu a fost concediat ci transferat la o structură teritorială a SIS, în Căușeni. În 2010, Vrabie revine la SIS în echipa PL, în calitate de director adjunct. Ulterior el a fost acuzat de devotament față de o altă echipă politică – cea a PLDM. În scrisoarea menționată, Vrabie este acuzat și de avansare ilegală în grade militare, de la maior - la general, în doar 3 ani. Acest parcurs ar fi avut loc cu abatere grave de la legislație, iar autorii scrisorii au solicitat verificarea legalității acordării gradelor, în perioada 2010-2015.

În informația prezentată de Balaci se menționează și despre faptul că în cadrul SIS, s-ar vorbi despre prietenia dintre Vrabie și Ilan Șor, inclusiv sub aspectul protecționismului schemelor de corupție.

De asemenea, Vrabie este acuzat că ar fi obținut ilegal bunuri și afaceri, ar fi protejat personal afaceri de contrabandă, dar și delapidat bugetul SIS.

Снимок2.PNG

Vadim Vrabie, primind Ordinul „Credință Patriei”. Sursa: captură privesc.eu

Vrabie a fost eliberat de la SIS în octombrie 2015, tot de către Timofti, în baza cererii de demisie. Acum, Vrabie este general maior la Serviciul Protecție și Pază de Stat, organ de stat cu atribuţii speciale în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, a membrilor lor de familie, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Deputatul Boris Golovin – „Om Emerit”

 

boris-golovin.jpg

Deputatul Boris Golovin. Sursa: avere.md

Printre ultimele persoane decorate de Timofti, se numără și actualul deputat al Parlamentului, Boris Golovin, care este și membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie și care a primit titlul onorific de „Om Emerit”.

În prezent, Golovin este deputat independent, iar anterior a făcut parte din echipa PCRM. Acesta a devenit deputat pe lista Partidului Comuniștilor în noiembrie 2014, iar în decembrie 2015 a părăsit fracțiunea, alături de alți 13 parlamentari. Anterior el a fost vice-ministru al Sănătății în Guvernul Greceanîi și președinte al fracțiunii comuniștilor în Consiliul Municipal Chișinău. Golovin conduce și Asociația Obștească „PRODIAB”.

La începutul anului curent, fracțiunea PCRM a cerut demisia lui Golovin din Parlament, pe motiv că acesta s-ar afla în incompatibilitate de funcții, depunând în acest sens și o sesizare la CNI. Incompatibilitatea era legată de faptul că deputatul, în luna ianuarie curent, a lucrat timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). Acesta a declarat atunci că și-a suspendat contractul de muncă cu această instituție, atunci când a revenit în Parlament.

Potrivit actului de constatare al CNI, emis în aprilie curent, Golvin într-adevăr a încălcat regimul juridic al incompatibilităților și din câte se pare, acesta a renunțat la funcția din cadrul Centrului, în favoarea celei de deputat.

În perioada în care a fost vice-ministru al Sănătății (anul 2011), Golovin a fost învinuit de Procuratura Anticorupție că ar fi cauzat statului pagube de milioane într-o tranzacţie dubioasă cu instalaţii de radiodiagnostic, riscând 6 ani de închisoare. Atunci pe numele actualului deputat a fost deschis și un dosar penal, însă Golovin a  fost scos ulterior de sub acuzare.

Și activitatea sa în calitate de consilier al CMC a fost criticată, Golovin fiind acuzat că ar orchestra din umbră reforma spitalicească în Chișinău. Totuși, distincția i-a fost acordată pentru merite deosebite și succese considerabile.

Potrivit ultimei declarații de avere, în 2014 deputatul a obținut venituri de peste 200 mii de lei. De asemenea acesta deține în proprietate bunuri imobile de circa 70 mii lei, bunuri mobile de circa 1 mln de lei și active financiare în valoare de peste 250 mii lei.

Potrivit legislației, titlul onorific de „Om Emerit”, cu care s-a ales Golovin, se conferă pentru merite deosebite şi succese considerabile în domeniile de activitate respective și este pe locul 4 în ierarhia titlurilor onorifice.

Nicolae Timofti: „Fiecare dosar este citit personal de mine”

După înmânarea ordinelor, medaliilor și titlurilor, Nicolae Timofti a ținut un mic discurs, menționând că este bucuros să acorde aceste distincții. Președintele a declarat că fiecare dosar depus pentru obținerea acestor distincții este citit personal de către el.

„Fiecare dosar care vine la Președinție pentru distincții de stat este studiat, citit personal de mine, și atunci când ajung la concluzia că omul merită să fie apreciat într-un mod sau altul, cu o distincție, atunci semnez și decretul”, a declarat Timofti în cadrul ceremoniei de acordare a distincțiilor.

„Eu sânt sigur că toate materialele care au fost prezentate, corespund adevărului”, a mai adăugat acesta. 

Se pare că nici dosarele penale mai vechi, nici cauzele ajunse la CEDO, constatările CNI sau sancțiunile CNPF și BNM, nu i-au influențat decizia lui Timofti.

Potrivit Legii cu privire la distincţiile de stat ale Republicii Moldova, acestea se conferă „în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor persoanelor fizice şi juridice ce s-au evidenţiat în timp de pace sau în perioada operaţiunilor militare”.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii