Poliţiştii Alexandru Mocanu și Gheorghe Vutcariov au fost amendaţi de către Judecătoria sectorului Ciocana cu câte  25 de mii de lei pentru acțiunile de tortură și violarea dreptului la libertate și siguranță, comise în aprilie 2009 asupra cetățeanului Vitalie Crețu. Vitalie Crețu a calificat decizia judecătoriei Ciocana, prin care doi poliţişti au fost condamnaţi la amenzi, pentru că l-au maltratat în anul 2009, drept „doar parţial corectă”.


Cretu.pngContactat de reporterul CrimeMoldova, Creţu a povestit că la 7 aprilie nici nu s-a aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Am venit în Piaţă pe opt şi pe nouă aprilie. Pe nouă aprilie am observat că sunt urmărit de doi poliţişti. Am încercat să fac câteva manevre, dar ei se ţineau după mine. Am luat transportul public şi am mers la spitalul unde lucrez. Mi-am schimbat hainele şi am ieşit în curte, iar poliţiştii erau deja trei”, a spus Creţu. 

El a precizat că a fost doborît la pămînt şi bătut cu cruzime cu picioarele.  În acel moment a ieşit şi personalul spitalului, care a încercat să-i ia apărarea, însă poliţiştii au încercat să convingă lumea că reţin un hoţ. 

„Când au văzut că lumea nu-i crede, deoarece mă cunoaşte, m-au îmbărcat în maşină şi m-au dus la Comisariatul General de Poliţie, unde iarăşi m-au bătut. După care m-au dus la judecătorie, unde am fost condamnat la cinci zile de detenţie, pentru că aş fi participat la vandalizarea clădirilor de stat”, a mai spus Creţu.

El a conchis că până la urmă a primit doar zece mii de lei, ceea ce nu e pe măsura suferinţelor. „Am atacat la CEDO şi cred că voi primi un cuantum, fie şi minim, dar mai mult”, a spus Creţu. 

Hotărârea a fost luată la 10 octombrie curent de Judecătoria Ciocana a capitalei, iar cauza civilă a fost examinată în ședință judiciară publică de magistratul Igor Mânăscurtă. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

Ministerul Justiției a intervenit acum un an cu o sesizare către Procuratura Generală pentru a verifica dacă acțiunile celor doi polițiști reprezintă elemente constituente ale infracțiunii, ca rezultat al reținerii, maltratării și arestul unui cetăţean, la 9-10 aprilie 2009, și repararea prejudiciului cauzat statului, potrivit deciziei Curții Supreme de Justiție.

Ministerul Justiţiei a precizat că această practică va permite preîntâmpinarea eventualelor condamnări ale R. Moldova la Curtea Europeană de la Strasbourg.
/upload/iblock/ea3/ea37b747a9d19ccd0ace1d470e372659.pdf

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii