Magistraţii Judecătoriei Râșcani urmau să examineze astăzi, 2 decembrie, contestarea avocaţilor privind redeschiderea dosarului împotriva lui Renato Usatîi. Ședința a fost însă amânată pentru data de 5 decembrie.

Potrivit procurorului, Vitalie Busuioc, au fost invocate și alte circumstanțe care stau la baza reluării urmăririi penale. „Au fost aduse argumentele de rigoare, am solicitat respingerea plângerii apărătorilor de anulare a ordonanței a Procurorului General al urmăririi penale.” Din cele enunțate de către acesta, s-a făcut trimitere la careva circumstanțe noi, recent apărute. 

De menționat că Busuioc nu a putut oferi detalii despre circumstanțele apărute, din cauza că sunt confidențiale.

Apărătorul lui Renato Usatîi, Anatol Istrate, insistă că ordonanța emisă de Procurorul General este una „afectată de nulitate, una ilegală”. Avocatul specifică că a încercat să afle despre ce circumstanțe noi ar fi vorba însă procurorul a făcut aluzie la alte dosare intentate împotriva clientului său. 

„Renato Usatîi este persecutat prin intentarea a careva dosare penale și prin reluarea lor. Dumnealui în cauza penală dată nu are nici o atitudine, nu are offshoruri și nu a stat în spatele acestor tranzacții cu banca lui Gorbunțov. Reintentarea dosarului este o ilegalitate și o persecutare din partea Procuraturii Generale”, a spus Istrate.

Totodată, în fața Judecătoriei Râșcani a fost organizată o acțiune de protest de către simpatizanții edilului de Bălți. Protestatarii au scandat lozinci în susținerea liderului Partidului Nostru cât și cu tentă politică, cum ar fi „Alegeri anticipate”. Este de menționat, că în timpul protestului au răsunat și melodiile preferate ale lui Usatîi, interpretate de către cântăreți din Rusia.

Renato Usatîi este acuzat de faptul că în 2011 l-a expropriat pe bancherul rus Gherman Gorbunţov de pachetul majoritar de acţiuni pe care le deţinea la „Universalbank” din Chişinău şi că ulterior a comandat asasinarea acestuia. Usatîi este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi anume că prin intermediul unei companii offshore l-a deposedat pe Gorbunţov de 68 de mii 401 acţiuni în sumă totală de peste 113,5 milioane de lei. 

Reamintim că politicianul a fost anunțat în urmărire internaţională. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii