A protestat din 2008, zi de zi, în fața instituțiilor statului și a cerut eliberarea fiului său din închisoare. Este povestea unei mame, Varvara Zingan, locuitoarea satului Taşlâc, Grigoriopol, carea a protestat la Chişinău împotriva arestării ilegale a fiului și a cerut ajutorul conducerii ţării.

Fiul, Vitalie Zingan, a fost condamnat în 2007, la 12 ani de detenție de către Curtea Supremă de Justiţie, pentru ”omor premeditat, săvârșit cu deosebită cruzime” care a avut loc în anul 2001.

V Zin­gan

ptotv.md

Primul protest

La 4 iulie 2005, Consiliul Municipal Chișinău i–a eliberat Varvarei Zingan o autorizare care prevede că aceasta are dreptul să desfășoare, în perioada 5–18 iulie 2005, între orele 8°° — 17°°, o întrunire sub forma de grevă, în semn de protest față de arestarea ilegală a fiului său.

"Stau aici, dar nimeni nu ma ajută. Toți parlamentarii mă văd și nu înțeleg ce vreau. Aștept, poate mă va vedea și Marian Lupu. Vreau dreptate. Moldovenii trebuie să se ajute, nu să trăiască în dușmănie. De ce se fac aceste nedreptăți? Trebuie sa ajung la președinte. Cum sa ajung la președinte?", povestea Varvara Zingan pentru ZdG, la 14 iulie 2005.

Pe parcursul acestor ani în care femeia a protestat, s-a plâns că nici Vladimir Voronin şi nici Marian Lupu n-au dorit să o primească în audienţă. Cu  preşedintele interimar Mihai Ghimpu, s-a întâlnit în stradă. „M-am întâlnit cu Mihai Ghimpu pe stradă şi l-am rugat să mă asculte. Mi-a zis că el nu poate şi mi-a recomandat să mă adresez consilierului Sergiu Moraru. Discutând cu consilierul am observat că era împotriva mea, nu era dispus să mă ajute. M-a primit numai pentru că i-a dat indicaţii Ghimpu. Mi-a spus că se grăbeşte şi că îmi va examina dosarul mai târziu”, povesteşte Varvara Zingan în 2010 pentru timpul.md.

Versiunea mamei

Femeia declara într-o conferință de presă, în anul 2010 că, fiul ei este condamnat în baza unui dosar cu mărturii şi semnături false, că dosarul nu este clasat pe motivul implicării în aceste ilegalităţi a anchetatorilor, procurorilor şi judecătorilor. Varvara Zingan afirma că deţine probe incontestabile că fiul ei nu este vinovat de moartea unui bărbat, aşa cum este acuzat.

Var­va­rei Zin­gan.jpg

captură YouTube

Ea spune că, în 2001, în faţa barului din satul Butor, s-a iscat o ceartă. De faţă era şi fiul său. Tatăl unuia dintre tinerii implicaţi în bătaie, a venit cu o armă. Era însoţit de o cunoştinţă care, în încăierare, a suferit o fractură de coloană şi a murit a doua zi la spital. Vitalie Zingan a fost învinuit de moartea bărbatului. Condamnarea a fost pronunţată în 2006 de Curtea de Apel. Varvara Zingan spune că fiul său nu a fost chemat să se prezinte la acea şedinţă de judecată. Potrivit femeii, tânărul a fost întemniţat în 2008. Curtea Supremă de Justiţie a lăsat în vigoare decizia Curţii de Apel prin care Zingan a fost condamnat la 12 ani închisoare pentru omor. Femeia susţine că fiul său este grav bolnav şi că îi este frică că acesta ar putea să moară în puşcărie. ”Dacă fiul meu va ieși mort din închisoare, asta va fi fața Moldovei. Procuratura Generală utilizează falsuri pentru a acoperi ilegalitățile anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor, care au lucrat asupra acestui caz” menționa atunci Varvara Zingan.

Autotorturare pentru eliberare

Vita­lie Zin­gan, la 28 iunie 2008, în peni­ten­ci­a­rul nr. 15 din Cri­cova unde era deținut, a folo­sind un obiect ascu­ţit, în semn de pro­test faţă de acţiu­nile ile­gale ale anga­ja­ţi­lor peni­ten­ci­a­re­lor, s-a înjun­ghiat în regiu­nea abdo­me­nu­lui.

Pro­tes­tele mamei sale au pro­vo­cat nemulţu­mi­rea ofi­ci­a­li­tă­ţi­lor, aces­tea încer­când pe diverse căi să o influ­enţeze să renu­nţe la acţiuni.

După cum scrie ZdG, auto­ri­tă­ţile au încer­cat să-l influ­enţeze pe Vita­lie Zin­gan ca acesta să o deter­mine pe maică-sa să plece din faţa Par­la­men­tu­lui. În mod repe­tat, acesta era pre­sat psi­ho­lo­gic de către anga­ja­ţii peni­ten­ci­a­ru­lui prin diverse mij­loace, inclu­siv ame­ninţări cu trans­fer în alt peni­ten­ciar, toate aces­tea fiind făcute pen­tru a o con­vinge pe maică-sa să renu­nţe la pro­test. Gre­u­ta­tea pre­siu­nii exer­ci­tate asu­pra sa n-a mai putut fi supor­tată de către Vita­lie, ast­fel încât acesta s-a automutilat. În con­se­cinţă, a fost inter­nat în spi­ta­lul peni­ten­ci­a­ru­lui Prun­cul. După exter­nare, ame­ninţă­rile au con­ti­nuat.

Ce spunea Procuratura

Potrivit unui comunicat de presă din 2008, al Procuraturii Generale, protestul mamei, era unul inutil. Procuratura comunica că: „La 09.03.2001, lîngă barul din s. Butor, r-nul Grigoriopol, Zingan Vitalie împreună cu alte 4 persoane, pe motiv că fermierii din localitate refuzau să le plătească birul anual de 5000 dolari SUA pentru „fondul comun al lumii interlope”, i-au atacat pe trei dintre aceştia cu pumnii, picioarele şi bîtele de baseball. În urma leziunilor primite unul dintre fermieri a decedat, iar celorlalţi le-au fost cauzate leziuni corporale uşoare, reuşind să fugă de la locul incidentului.

Tot atunci, făptuitorii au deteriorat automobilul de model ,,Niva” ce aparţinea unuia dintre fermieri.

Prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 03.07.2007, Zingan Vitalie a fost condamnat pentru infracţiunea de omor premeditat, săvîrşit cu deosebită cruzime la 12 ani închisoare. Au fost condamnaţi şi ceilalţi inculpaţi.

Legalitatea şi temeinicia acestei decizii a fost verificată inclusiv pe cale extraordinară de Plenul Curţii Supreme de Justiţie, care prin Hotărîrea din 06.10.2008 a confirmat legalitatea ei. Hotărîrea este irevocabilă.

Imediat după evenimentele din 7 aprilie 2010, mama condamnatului Vitalie Zingan protestează în faţa sediului Procuraturii Generale, solicitînd eliberarea fiului ei din penitenciar. Femeia s-a adresat cu multiple cereri prin care invocă nevinovăţia fiului, precum şi faptul că semnăturile din procesele-verbale ale acţiunilor procesuale din cadrul urmăririi penale şi cele din procesul-verbal al şedinţei de judecată, nu au fost executate de Vitalie Zingan, ci de o altă persoană.

Pe marginea acestor chestiuni, protestatara a fost primită în audienţă de nenumărate ori de către conducerea Procuraturii Generale.

Prin urmare, pentru a verifica alegaţiile cu privire la pretinsele falsificări ale semnăturilor fiului în materialele cauzei penale, Procuratura a dispus efectuarea verificărilor prealabile potrivit regulilor procedurii de revizuire.

În cadrul acestor verificări, prin raportul de constatare din 30.11.2009, s-a stabilit cu certitudine faptul că semnăturile nominalizate au fost îndeplinite personal de Zingan Vitalie. În rezultat, prin ordonanţa din 01.12.2009, legitim s-a refuzat în deschiderea procedurii de revizuire a procesului penal în privinţa acestuia. Ordonanţa în cauză nu a fost atacată în instanţa de judecată nici de Vitalie şi nici de Varvara Zingan”, se mai spune în comunicat.

Eliberarea din detenție

Fiul Varvarei Zingan a fost eliberat din detenție acum o săptămână. Mama declară că ar fi fost amnistiat, dar nu este de acord cu acest fapt și susține că fiul ei nu ar fi trebuit să ajungă în pușcărie.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii