Toate gropile de fundaţie ale şantierelor aflate în construcţie din Chişinău vor fi inspectate şi verificate. O asemenea decizie a fost ieri în cadrul unei şedinţe convocate la Primărie de primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, la care au participat reprezentanţii serviciilor municipale, responsabile de gestionarea domeniului construcţii şi arhitectură, ca urmare a incidentului produs ieri pe şantierul de pe bulevardul Moscovei, intersecţie cu strada Miron Costin, unde un mal al şantierului aflat în construcţie s-a surpat şi scările unui imobil din apropiere s-au prăbuşit.

De asemenea, Primăria municipiului Chişinău va solicita autorităţilor centrale iniţierea procesului de modificare a legislaţiei, pentru a folosi, exclusiv, în procesul de construcţie, a piloţilor de rezistenţă din beton armat. Chiar şi până la operarea modificărilor în lege, în procesul de autorizare al lucrărilor de construcţie, autorităţile publice vor interzice folosirea piloţilor din metal, obligând proiectanţii să propună piloţi de rezistenţă din beton armat.

Viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu pune la îndoială calitatea construcției care a început în vecinătatea băncii. Mai mult ca atât, el susține că proiectantul nu avea experiența necesară pentru asemenea lucrări.

"Construcțiile care au fost folosite pentru acest zid nu au fost nici de calitate, nici de parametrii pentru asemenea construcții. La faza de executare garantat că sunt anumite încălcări. Proiectantul mi s-a creat aseară impresia că nu are experiența respectivă. Pentru a primi dreptul de semnătura sau atestare profesională a proiectanților trebuie să aibă o experiență de cel puțin șapte ani în domeniul respectiv", a spus viceprimarul Capitalei.

De cealaltă parte, șeful adjunct al Inspecției de Stat în Construcții, Veaceslav Potop, spune că proiectantul are toate actele în regulă. Totodată, instituția a cerut să fie întreprinse măsuri pentru a nu fi afectate construcțiile din preajmă.

"Când am examinat documentaţia de proiect s-a văzut că este proiectant atestat, cel puţin cu acte în regulă. Dar care sunt cauzele rămâne deja să le examinăm. Nu putem să spunem nici că e vina proiectantului, nici că e vina antreprenorului care execută lucrările de construcţie", a menţionat Veaceslav Potop pentru publika.md.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a anunțat că va crea o comisie care va analiza ce s-a întâmplat pe acest șantier.

În acelaşi timp, viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu a declarat pentru publika.md că lucrările pe șantier nu vor fi sistate.

„Sistarea construcţiei şi interzicerea construcţiei începute asta înseamnă continuarea prăbuşirii mai departe. Acest şantier trebuie cât este posibil mai de urgenţă de ieşit din ciclu zero, adică de ieşit din pămât. Şi atunci toate problemele se vor stabiliza. Dar executând acea parplanşă de beton armat, eu vă asigur că problemele vor fi excluse", a adăugat Nistor Grozavu.

Dacă vor fi depistate abateri, proiectantul, dirigintele de șantier și alte persoane responsabile vor rămâne fără licențe.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii