Controversata companie  din Transnistria Energocapital se judecă cu întreprinderea de stat din Moldova Energocom în privința datoriilor pentru energia electrică livrată pe malul drept al Nistrului. Ședințele de judecată pe marginea litigiului au fost amânate de câteva ori. Prima dată, pentru că reprezentanții Energocapital nu au putut justifica pretențiile financiare înaintate, pe care le-au modificat ulterior, micșorându-le și a doua oară, pentru că Energocom să facă cunoștință cu noile calcule.

Energocapital, apărută piața energetică în 2014, ca intermediar, a reușit să se facă cunoscută prin implicarea în jaful din sistemul bancar și prin cauzarea deficitului de valută în regiunea transnistriană.

            Premisele litigiului

Compania Energocapital din Transnistria a apărut ca intermediar de livrarea a energiei pentru Moldova în 2014, după ce Ucraina a sistat livrarea energiei electrice Moldovei, în urma izbucnirii războiului civil. Anterior, Republica Moldova cumpăra energia electrică direct de la Centrala de la Cuciurgan.

Final Map.jpg http://theblacksea.eu/    

Astfel, începând cu 2014, Energocapital, achită principalului producător de energie electrică din Republica Moldova, centralei Cuciurgan, doar pentru procesul de transformare a gazelor naturale în energie electrică, iar ulterior, vinde energia, companiei de stat Energocom, beneficiind de diferențe de preț generoase.

În luna aprilie a anului curent, controversatul intermediar de la Tiraspol, a acţionat în judecată compania de stat Energocom. Potrivit aşa-zisului soviet suprem din stânga Nistrului, Energocom, ar avea datorii de 13,9 milioane de dolari faţă de "Energocapital" pentru curentul livrat. 

Cu o lună înainte de pornirea litigiului, în martie, cele 2 companii au semnat un nou contract, care prevedea ieftiniri considerabile a energiei electrice, de la 67,95 dolari SUA/MWh până la 48,995 dolari SUA/MWh.

Într-un interviu acordat pentru NM, directorul executiv al Energocapital, Mihail Dobrov, a declarat că a acționat Energocom-ul în judecată pentru că, aceasta încalcă prevederile contractului prin neachitarea sistematică a banilor pentru energia electrică furnizată. Iar datoria Energocom față de Energocapital are la bază datoriile Gas Natural Fenosa și RED-urilor, față de întreprinderea de stat.

thumbs.jpgReprezentanţii companiei "Energocapital" au înanintat întreprinderii de stat de la Chişinău mai multe pretenţii financiare. Ei spun că Energocom ar fi acumulat timp de un an, datorii, inclusiv penalităţi, dobânzi şi prejudicii în mărime totală de 350 mln lei, sumă nerecunoscută de Energocom.

Având în vedere că la prima ședință anunțată, Energocapital nu a putut justifica sumele pretinse, ședința a fost amânată pentru 30 mai.

La ședința de ieri, reprezentanții Energocapital au declarat că ar fi greşit calculele inițiale şi au revizuit valoarea restanţelor, micșorându-le. Ședința a fost însă din nou amânată pentru că reprezentanții Energocom au solicitat o pauză, pentru a se familiariza cu noile calcule. 

Reprezentanţii companiei transnistriene au declarat, că au greşit atunci când au solicitat de la "Energocom" dobânzi de 12 milioane de lei şi penalităţi de 14 milioane, pe lângă datoria de 325 de milioane de lei, acumulată din neplata la timp a energiei livrate, care s-ar fi micşorat între timp.

Legătura Energocapital cu jaful din sistemul bancar    

Într-o investigaţie a organizaţiei The Black Sea se arată că "Energocapital" ar aparţine unei rețele complexe de proprietari off-shore, implicați în jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Directorul executiv al Energocapital, Mihail Dobrov a negat însă aceste informații. Cu toate acestea, el nu a dorit să dea detalii în privinţa identităţii fondatorilor companiei.

Investigația a fost publicată la puțin timp de la semnarea unui nou contract între Energocom și Energokapital potrivit căruia, energia electrică urma a fi achiziționată la un preț mai mic de către furnizorii care activează pe teritoriul Moldovei.

În investigație se arată că, proprietarii Energocapital sunt o reţea complexă off-shore-uri din Hong Kong (Ornamental Art Limited), Edinburgh (Energy Assets Development), insulele Seychelles și, posibil, Belize (Intercom Management), care au conexiuni cu schema care a dus la prăbuşirea celor 3 bănci moldoveneşti în 2014 şi dispariţia unui miliard de dolari.

Astfel, compania Energy Assets Development LP ar avea același sediu cu compania Fortuna United Ltd, implicată în jaful sistemului bancar, prin contractarea unui credit de 825 de milioane de euro de la Banca Socială, care a provocat falimentul băncii.

Un alt acţionar al Energokapital este compania Bas Market, înregistrată la Tiraspol, a cărei acţionari sunt Yuri Dzetsul, un prieten apropiat al lui Evgheni Şevciuk, şi compania Intercom Management cu sediul în Belize.

Despre afilierea lui Șevciuk la Energocapital prin oameni apropiați, a scris și portalul mold-street, care a scris că firma înființată în 2014 a trecut procesul de înregistrare și licențiere în câteva zile. De asemenea, jurnaliștii au sugerat că societatea are legături cu "Gazprom"-ul rusesc.

Și ex-premierul Ion Sturza a declarat în presă că beneficiarii finali ai ”misterioasei” companii Energocapital sunt reprezentanți ai autorităților din Moldova și Transnistria.

            Energocapital, învinuită de deficitul de valută în Transnistria

12134.jpgJurnaliștii de la postul de televiziune TSV au realizat mai multe reportaje în care prezintă cauzele și consecințele deficitului de valută din Transnistria. Unii funcționari spun de această situație se face vinovată întreprinderea Energocapital, care vinde valută în cantități foarte mici, pe care o câștigă din vânzarea energiei electrice și care este practic singura sursă de acumulare a valutei.           

Băncile, agenții economici şi casele de schimb valutar din Transnistria duc lipsă de valută, iar în premieră pentru ultimii ani s-a făcut loc pentru piața neagră a valutei.

Agenții economici sunt nevoiți să cumpere marfă în dolari, însă nu au de unde să-i cumpere. Astfel, produsele care erau achiziționate în valută au dispărut de pe rafturile magazinelor.

Locuitorii regiunii transnistrene se plâng că nu pot pleca din ţară sau cumpăra anumite produse din străinătate, pentru că nu pot schimba rubla locală în valută.    

Deputatul Sovietului Suprem Porfirii Şkilniuk, consideră că vinovat de lipsa valutei este Energocapital, care vinde foarte puțină valută pe piața internă.

Președintele Sovietului Suprem, Alexandr Martânov afirmă că Energocapital obţine zeci de milioane de dolari din furnizarea curentului electric, de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Președintele Transnistriei, Evghenii Șevciuc a refuzat să facă declarații pe marginea acestui subiect.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii