Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco,  liderul partidului „Casa noastră Moldova”, a părăsit Republica Moldova la finele lunii august şi a solicitat azil politic în Germania. Politicianul, condamnat de instanţa de fond la 4, 5 ani cu suspendare, pentru organizarea dezordinelor în masă, avea interdicţie de a părăsi ţara.

Petrenco susţine că imediat cum a ajuns în Germania, a depus solicitarea de azil la Agenţia pentru migraţie şi azil din Germania. Procedura de examinare a cererii de azil în Germania durează cel puţin jumătate de an. Politicianul moldovean este ajutat de către Partidul de stânga din Germania, Die Linke, dar şi de reprezentanţii Amnesty International.

Grigore Petrenco a fost condamnat de către Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, la 28 iunie, 2017. Fostul  deputat a fost găsit vinovat  de organizarea dezordinelor în masă, în urma unui protest în faţa Procuraturii Generale la începutul lunii septembrie, 2015.  În afară de pedeapsa cu suspendare, Petrenco a fost obligat să achite şi o amendă de 20 de mii de lei.

Grigore Petrenco, cât şi alți 6 participanţi la acţiunea de protest, au fost ţinuţi timp de jumătate de an în detenţie preventivă, apoi încă două luni în arest la domiciliu.

Atât procurorii, cât și avocaţii, au contestat sentinţa instanţei de fond în Curtea de Apel Chişinău. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii