Igor Grigoriev, fostul șef al echipei electorale a lui Ilan Shor și a celei a Irinei Vlah, a acordat  un interviu pentru deschide.md. Acesta a dezvăluit cum se administrează Primăria Orhei și cum se făceau privatizările în timpul guvernării PCRM. 

Grigoriev,ce prognoze are pentru alegerile prezidențiale din acest an, dar și alte detalii din spatele unor cunoscuți politicieni și oameni de afaceri.

Igor Grigoriev, a participat la 10 campanii electorale a PCRM, anterior a fost director al Agenţiei Proprietăţi Publice și membru al echipei lui Igor Dodon, în perioada comunistă.

deschide.md.jpg
deschide.md

Proiectele de „succes” de la Orhei

În cadrul interviului, Grigoriev a declarat că proiectele de care se bucură astăzi orheienii, generează datorii de milioane de lei în bugetul local al orașului. De asemenea, fostul șef al echipei electorale a lui Shor, a declarat că primăria Orhei este condusă de facto, de Holdingul Shor. El a spus că proiectele sunt implementate pe principii de caritate, nu investiţionale, de aceea, ele nu aduc venituri. Grigoriev, a menționat că, Shor ar fi declarat că: „Primăria este o filială a Holdingului” și că, fiecare întreprindere din orașul Orhei are câte doi directori: unul de la Chișinău, altul de la Orhei, însă șeful de la Orhei nu poate face nimic fără de şeful de la Holding. Mai mult ca atât, angajaţii Primăriei ar fi „obijduiți și socotiți drept oameni de categoria a doua sau a treia”.

igori.png


De asemenea, potrivit lui, majoritatea oamenii care participă la protestele organizate în susținerea lui Shor, sunt plătiți, dar sunt și unii care participă benevol.

Grigoriev, a spus că, în prezent, reanimarea partidului „Ravnopravie” are loc sub conducerea lui Tudor Balițchi, fostul șef al Serviciului Vamal, care a obținut și funcția de șef al echipei electorale al „candidatului din popor” la prezidențiale, Ina Popenco.

Acum Grigoriev susține că nu-și mai dorește să fie asociat cu Ilan Shor.

Prognoze privind alegerile prezidențiale

Cu privire la alegerile prezidențiale din octombrie curent, Grigoriev, consideră că bătălia principală se va duce între Marian Lupu şi Igor Dodon, care ar putea ajunge în turul II. Totuși, el crede că hotărârea prin care s-a decis alegerea președintelui de către popor este una neconstituțională.

Platon și Shor, implicați în finanțarea campaniei lui Igor Dodon

În cadrul interviului, Grigoriev, a mai declarat că, Veaceslav Platon și Ilan Shor, au fost implicați în finanţarea campaniei lui Igor Dodon în 2011. Acum, acesta este certat și cu Shor și cu Dodon,

Privatizările din perioada guvernării PCRM

Despre privatizările din perioada 2006 – 2009, când Grigoriev era director al APP, acesta a menționat că ele au fost maximal de transparente. El a menţionat că, ședințele de comisii privind privatizarea erau coordonate cu Igor Dodon, ministru MEC  de atunci. Dodon era potrivit lui, „șeful cel mare”, având în vedere subordonarea APP față de MEC, dar, în același timp, segmentul de privatizare se subordona unui vice-ministru (inițial Melnic şi ulterior Copaci).

De asemenea, Grigoriev, a declarat în interviu că, toate deciziile de privatizare se luau la Voronin în cabinet sau în „cabinetul alb” de la etajul trei. Potrivit lui, lista obiectelor scoase la privatizare, cu preţul evaluat de comisie, se transmitea lui Voronin, care, personal, „mergea” cu tocul pe ea şi punea în dreptul fiecărui bun preţul pe care îl găsea el de cuviinţă; şi apoi se semna”.

deschide.md 1.jpg
deschide.md 2.jpg
deschide.md

Ulterior, odată cu venirea la guvernare a PLDM-PL-PD, ar fi fost iniţiate cel puţin 10 dosare penale pe tema privatizărilor din perioada lui Grigoriev, dar toate au fost clasate. 

Interviul integral îl puteți citi aici.

Reacțiile lui Dodon și Shor

După publicarea interviului, și Igor Dodon și Ilan Shor au venit cu o reacție.

Astfel, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că, îl cunoaște pe Platon, dar că nu a fost niciodată finanțat de el. Dodon, citat de deschide.md, a mai declarat că regretă „starea psihică în care a ajuns fostul coleg Igor Grigoriev. Am aflat și eu din interviu că s-a certat cu toată lumea, i-a părăsit pe toți cei cu care a lucrat, iar acum încearcă să-l atace pe fiecare în parte. Mulți dintre acești oameni, eu inclusiv, l-am ajutat mult pe parcursul anilor, i-am sprijinit familia. Iar el acum împroașcă cu venin, inventează diferite răutăți despre noi. E un gest descalificant, care trădează o cădere psihică serioasă. Să-i înțelegem starea și să nu ne supărăm pe el. Sper că nu e foarte grav și va reveni vreodată la normalitate”.

Și actualul primar al Orheiul, Ilan Shor, care ar fi ajuns în această funcție datorită lui Grigoriev a venit cu o reacție. Acesta a declarat că Grigoriev a fost eliberat din funcția de viceprimar al orașului Orhei, fiindcă nu se preocupa de problemele administrative ale orașului și ale locuitorilor Orheiului, ci doar făcea politică.

Ulterior el l-ar fi numit președinte al CA al companiei “Klassika Asigurări”, dar a fost eliberat și de acolo pentru „incompetență, încercări de introducere a unor scheme de corupție și abuz putere, disciplină inadecvată și prezentare la serviciu în stare de ebrietate, și conflicte și comportament agresiv cu angajații”.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii