Federația Rusă a fost condamnată la CEDO, fiind găsită vinovată de încălcarea dreptului de proprietate al fermierilor din Dubăsari, lăsați fără terenuri de regimul separatist. Potrivit hotărârii, Rusia ar urma să achite despăgubiri totale de peste 2,4 milioane de euro către 1646 de proprietari și 3 companii, a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația de la Tiraspol.

Potrivit organizației Promo-Lex, avocații căreia au reprezentat reclamanții în fața Curții, fiecărui proprietar de teren i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro.

Reclamanții sunt locuitori ai localităților Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate în stânga Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea acestora.

Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor Agro-Tiras - 115 300 de euro, Agro-S.A.V.V.A. - 80 500 de euro și GȚ Serghei Popa - 50 de mii de euro.

Procesul a durat circa 14 ani.

Potrivit Promo-Lex, problema terenurilor agricole din stânga Nistrului a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, după ce regimul separatist a instalat ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. La finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, aceștia suportând pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarilor terenurilor li s-a interzis prelucrarea acestora, ei suportând din nou pierderi uriașe.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii