Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, a anulat marţi, 20 septembrie, contractul de parteneriat public-privat semnat la 3 decembrie 2015, între Primăria municipiului Chişinău și compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH, înregistrată la Viena de către două companii off-shore. 

Contractul presupune amenajarea a mii de locuri de parcare cu plată, în perimetrul străzilor reparate cu bani luați în credit de la BERD și BEI (Banca Europeană de Investiţii). Cererea de chemare în judecată a fost depusă de către  un grup de consilieri PPEM şi PSRM. 

Anterior, mai mulţi activişti civici au criticat dur parteneriatul stabilit de Primăria Chişinău cu firma din Austria. Astfel, activiștii Victor Chironda și Adrian Filat, au declarat în cadrul unei conferințe de presă, că se urmărește estorcarea banilor de la cetățeni, calificând parteneriatul drept "furt de proporții prin ratarea unor venituri", bani care ar putea ajunge în buzunarul antreprenorului și nu în bugetul municipalităţii.

Activiştii au arătat că, potrivit contractului semnat pentru stabilirea parteneriatului public-privat, antreprenorul se angaja să amenajeze nu mai puțin de 2.500 de locuri de parcare cu plată, în partea centrală a municipiului Chișinău, din banii proprii. Însă, ținând cont că, majoritatea acestor străzi coincid cu străzile care vor fi reparate din banii primiți de la BERD, antreprenorul nu va fi nevoit să investească niciun leu, și doar va primi în gestiune, pentru 25 de ani, cu titlu de gratuit, aceste locuri de parcare. 

Într-un an, antreprenorul urma să construiască 25.000 de locuri de parcare cu plată, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău. Totodată, municipalitatea urma să primească  doar 10% din venituri. Decizia este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

parcări Chișinău.jpeg

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii