Autorităţile vor să extindă lista categoriilor persoanelor, care vor avea acces la secretul de stat. Printre aceştia se numără preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedinţii instanţelor judecătoreşti, conducători ai unor instituţii publice cum ar fi directorul CNA, directorul general al ANRE, preşedintele CEC şi preşedintele CCA. 

Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul justiţiei în colaborare cu SIS şi propus Guvernului spre examinare.

Documentul propune acordarea dreptului de acces la secretul de stat preşedintelui CSM, iar acesta urmează să perfecteze dreptul de acces la secretul de stat celorlalţi membri ai CSM. Autorii documentului consideră că prin oferirea acestui drept membrii CSM vor avea posibilitate să analizeze şi să aprecieze obiectiv judecătorii, dar şi candidaţii la funcţia de judecător. În prezent SIS oferă CSM doar avize consultative. 

De asemenea, proiectul de lege prevede includerea președinților instanțelor judecătorești în lista persoanelor care au drept de acces la secretul de stat de la numirea în funcție, aceștia urmând să perfecteze dreptul de acces la secret de stat pentru angajații instanțelor judecătorești.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii