Judecătoria Buiucani și cea Râșcani au pronunțat recent decizii de amnistiere a patru persoane acuzate de proxenetism, la etapa judecării cauzei.

În primul caz este vorba despre 2 locuitori ai capitalei, acuzați de îndemnarea la practicarea prostituției a unei tinere în Turcia. Aceștia au fost amnistiați printr-o decizie a Judecătoriei Botanica din 10 noiembrie curent, până a ajunge după gratii.

Potrivit dosarului, în perioada aprilie-mai 2013, cei doi au îndemnat o cetățeancă să practice prostituția în or. Izmir, Turcia, asigurând-o că îi vor procura și bilete până la locul de destinație. Ajunsă acolo, femeia a practicat prostituția din iunie 2013, până în luna august a aceluiași an.

În ședința de judecată, avocații ambilor inculpați au depus demersuri de încetare a cauzei penale, în legătură cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la amnistie, iar inculpații și-au recunoscut în scris vina.

În baza acestor demersuri și recunoașterii vinovăției  de către inculpați, instanța de la Botanica a decis să înceteze procesul în privința lor.

În al doilea caz, inculpata a fost, de asemenea, o locuitoare a capitalei, care a contribuit ca autor la săvârșirea proxenetismului. Astfel, potrivit materialelor cauzei, în perioada septembrie-octombrie 2015, inculpata, acționând în comun cu un cetățean al Franței, a organizat prestarea serviciilor sexuale on-line de către mai multe tinere.

În acest sens, femeia a avut mai multe întâlniri la un local din capitală cu fetele care urmau să practice aceste servicii, explicându-le condițiile de muncă și promițându-le un salariu mare.

Inculpata, Jardan Silvia a figurat și într-o investigație a portalului Rise Moldova, despre activitatea de video chat, fiind înregistrată video de către reporteri, în timp ce explica condițiile de muncă. Această înregistrare a servit inclusiv în calitate de probă în procesul penal. Cetățeanul francez, Philippe Cosyn, care, de asemenea figurează în investigația RISE, apare ca complice în cauza penală de învinuire a Silviei Jărdan.

Ca și în celelalte cazuri de proxenetism despre care am mai scris, avocatul inculpatei a depus un demers de solicitare a încetării cauzei penale în legătură cu intrarea în vigoare a Legii amnistiei, inculpata și-a recunoscut vina și, drept urmare, printr-o decizie din 8 noiembrie curent, Judecătoria Buiucani a decis încetarea procesului penal.

Un alt inculpat acuzat de proxenetism a fost amnistiat printr-o decizie a Judecătoriei sectorului Râșcani din 9 noiembrie curent. Igor Poghirca a fost învinuit de proxentism pentru organizarea, la începutul anului 2014, a prestării on-line a serviciilor sexuale. În acest sens el a închiriat un apartament în capitală și a postat anunțuri de angajare pe pagini ca 999, makler și anunt.md., cu privire la angajarea fetelor în calitate de web-model. El a fost contactat de mai multe fete, cu care a organizat pe rând întâlniri, pentru a le explica condițiile de muncă, promițându-le un salariu de la 350 la 2000 de dolari. De asemenea, 50% din venitul obținut de fete, urma a fi perceput de către inculpat Activitatea ilegală ar fi fost desfășurată până în iunie 2014, timp în care acesta ar fi obținut foloase de peste 6000 de lei, bani care potrivit deciziei judecătorești, urmează a fi încasați în beneficiul statului.

În luna iulie a aceluiași an, inculpatul a continuat să practice proxenetismul, închiriind un apartament pe o altă adresă din capitală, dar acționând după același scenariu, îndemnând la practicarea prostituției circa 7 tinere. Activitatea ilegală a durat până în aprilie 2015, inculpatul beneficiind de această dată de circa 40 mii lei.

Ca și alți inculpați, Poghirca și-a recunoscut vina, iar apărătorul său a cerut amnistierea lui, solicitare căreia Judecătoria s. Râșani i-a dat curs, încetând procesul penal.

Precizăm că decizii similare au fost pronunțate și de alte judecătorii, în decursul ultimelor 2 luni.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii