Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari consideră că presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele jurnalistice. Despre acest lucru, actualul ministru al Justiției a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, argumentând astfel excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI.

Întrebat despre cauzele excluderii mass-mediei din ”sursele” de unde se poate sesiza noua Autoritate de Integritate, Cebotari a declarat următoarele:
„Da, este adevărat și regret acest lucru, că a trebuit să fie o astfel de excludere, deoarece în ultimul timp, mass-media s-a divizat în funcție de preferințele politice, de interese. Nici măcar anumite surse mass-media nu au stat să nu fie implicate în acele mari probleme cu care s-a confruntat țara noastră în ultimii câțiva ani, pornind de la fraude bancare, terminând cu nu știm care activități. De aceea, din păcate, este cunoscut și indiscutabil că apar articole la comandă, și o spune asta lumea din toate taberele, o spune clasa jurnaliștilor, o spun cei care consumă articolele. Nu se respectă, din păcate, paritatea de opinii sau echidistanța. Nu mă refer la toți, bineînțeles, dar din păcate, presa se de-credibilizează împreună cu clasa politică. Din acest punct de vedere, nu mai poate deveni o sursă veridică de informare. Și acest lucru l-a evidențiat Comisia Națională de Integritate, care a avut atâtea autosesizări din articolele din presă, care nu au fost suficient de bine documentate, care doar le-a creat volum de muncă, care nu s-a soldat cu niciun rezultat, dar au consumat resurse importante.”

De asemenea, ministrul a menționat că cele mai multe autosesizări CNI, au avut loc în baza materialelor jurnalistice, pentru că era obligatoriu să se autosesizeze, însă puține din ele s-au finalizat cu decizii.

Întrebat dacă din Consiliul de Integritate vor putea face parte reprezentanții presei, ministrul a răspuns afirmativ.

Amintim  că anterior, Moldova Curată a scris că din noul pachet de legi pentru integritate, reiese că investigațiile jurnalistice despre averile și conflictele de interese ale funcționarilor publici ar putea să nu mai constituie temei de autosesizare pentru Autoritatea Națională de Integritate, instituție care va fi formată în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI).

De asemenea, menționăm că actualul ministru a fost vizat în mai multe investigații jurnalistice: „Dedesubturile tranzacțiilor CFM cu două companii IT” (Rise Moldova), „O nouă companie aeriană în buzunarul ministrului Justiției”(Anticoruptie MD), ș.a. În urma ultimei, ministru a ajuns și în vizorul CNI.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii