Republica Moldova a fost condamnată din nou de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru detenţia ilegală a unei persoane şi îngrădirea accesului acesteia la materialele din dosar. Prin Hotărâre Curții, care a fost publicată astăzi, 15 mai, statul a fost obligat să achite reclamantului prejudicii de 5650 de euro.

Potrivit lhr.md, reclamația a fost făcută de Iurie Pașa, un locuitor din Bălți, în vârstă de 34 de ani.

Bărbatul a fost reținut în februarie 2011 pentru 24 de ore, fiind acuzat de trafic de ființe umane. Peste câteva zile, în privința sa a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, în care s-ar fi indicat o oră greșită.

Reclamantul a atacat cu recurs încheierea de aplicare a mandatului, invocând că termenul de reținere a expirat și că ar fi trebuit să fie eliberat deoarece nu exista un mandat cu dată anterioară. Reclamantul s-a mai plâns că procurorul nu a prezentat apărării probele privind aplicarea arestului preventiv.

Recursul a fost respins de Curtea de Apel Bălți, iar peste o lună arestul preventiv a fost prelungit cu încă 30 de zile, însă judecătorul a indicat greșit că acesta expiră următoare zi.

La o dată necunoscută, judecătorul a emis o nouă încheiere cu scopul corectării erorii, indicând deja altă dată de expirare a arestului. Reclamantul a mai depus un recurs, susținând că nu are acces la materialele dosarului de urmărire penală.

De această dată, CA Bălți a admis recursul și l-a eliberat imediat pe bărbat. Magistrații au constatat că eroarea comisă de judecătorul de instrucție în privința datei expirării mandatului de arestare preventivă nu a fost corectată în conformitate cu procedura prevăzută și că trebuia adoptată o încheiere suplimentară.

Bărbatul s-a plâns în fața Curții Europene că detenţia sa din 8 februarie, 2011, între 13:30 şi 15:50, după expirarea a 72 de ore și fără un mandat, a fost ilegală, la fel și de cea din perioada 6-16 martie, 2011. Reclamantul s-a mai plâns de refuzul instanţei de a-i prezenta copia materialelor cauzei penale şi lipsa unui remediu eficient.

În urma analizei cauze, CEDO a constatat că, deși instanțele naționale au recunoscut că detenţia reclamantului a fost ilegală, acestuia nu i-au fost oferite compensaţii, astfel el şi-a păstrat calitatea de victimă.

De asemenea, Curtea a constatat că instanţa care a dispus arestarea reclamantului nu i-a oferit acestuia acces la materialele prezentate de procuror, iar Curtea de Apel nu a răspuns la plângerea bărbatului în această privinţă.

În reclamația sa, Iurie Pașa a cerut 825 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Cu excepția prejudiciului material, CEDO a decis ca Republica Moldova să-i achite reclamantului prejudiciile solicitate.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii