Republica Moldova a mai fost condamnată într-o cauză ajunsă la CEDO. Statul se face vinovat de nepedepsirea unui agresor, care a atacat un bărbat cu arma, din cauza că anchetatorii nu au respectat termenele limită pentru înaintarea învinuirii. 

Decizia Curții a fost pronunțată la 15 mai, 2018, scrie lhr.md.

Bărbatul care s-a adresat la CEDO și care a fost victima atacului locuiește în Opaci și are 41 de ani. În urma atacului acestuia i-a fost amputat un picior.

Cazul a avut loc în iulie 2009. Reclamantul îşi sărbătorea ziua de naştere cu un grup de prieteni lângă un lac. Acolo, acesta a fost atacat de către un bărbat în stare de ebrietate, care avea la el o armă de vânătoare. Agresorul era furios pe motiv că reclamantul şi amicii săi i-ar fi bătut unchiul. Acesta l-a lovit pe unul dintre prietenii reclamantului cu ţeava de la armă şi a tras 4 focuri în maşinile parcate în apropiere. Reclamantul a încercat să-l împiedice pe agresor, dar a fost împuşcat în gamba piciorului drept de câteva ori, ceea ce a dus la amputarea piciorului deasupra genunchiului.

Peste câteva zile de la incident, în privința agresorului a fost iniţiată urmărirea penală, bărbatul fiind acuzat de huliganism cu folosirea armei de foc și cauzarea unui prejudiciu considerabil sănătăţii.

Deși a fost recunoscut în calitate de bănuit și chiar și-a recunoscut vina, agresorul a scăpat în cele din urmă de învinuire, deoarece calitatea de bănuit i-a fost menţinută mai mult decât prevede legea.

Astfel, victima s-a plâns la CEDO de ineficienţa investigării circumstanţelor maltratării sale.

Curtea a constatat că reclamantul a suferit leziuni considerabile urmare a atacului. CEDO a notat că, deşi speţa a fost relativ simplă, iar principalul suspect a fost identificat şi şi-a recunoscut vina, investigaţia penală a durat 1 an şi 8 luni. Mai mult, investigația s-a finisat fără pedepsirea agresorului deoarece anchetatorii nu au respectat termenele limită pentru înaintarea învinuirii.

Curtea nu a acceptat argumentul Guvernului Moldovei precum că autorităţile au făcut tot posibilul şi că achitarea reclamantului a avut loc urmare a unei hotărâri neprevăzute a Curţii Constituţionale, adoptate după 1 an şi 3 luni de la atac.

Reclamantul a solicitat în fața Curții 44 de mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 500 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral, precum şi 360 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Curtea i-a acordat doar suma de 7500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii