Pierderile de la Moldovagaz pentru anul 2015, în sumă de 3,1 miliarde de lei urmează să fie acoperite din contul veniturilor din anii următori. Decizia a fost luată de acționarii companiei.

Today.md scrie că Moldovagaz urmează să-și reducă pierderile la zero în condițiile în care ANRE urmează să aprobe o nouă metodologie de calculare a tarifului la gaz.

De asemenea, Moldovagaz a angajat şi o companie de audit, care va efectua o analiza anuală obligatorie a rapoartelor financiare în acest an.

În luna aprilie curent, administraţia Moldovagaz a emis un comunicat de presă, în care anunţă că pierderile au mai fost cauzate de politica tarifară neprofitabilă a ANRE exprimată prin nerevizuirea tarifelor la gazele naturale din perioada 2011-2015, inclusiv datoriile întreprinderilor sectorului termoenergetic.

 „Diferența de curs valutar a fost stabilită reieșind din recalcularea în lei moldovenești la data raportării datoriilor SA „Moldovagaz” față de SAP "Gazprom" și SRL "Factoring-Finans”. Pentru referință, la sfârșitul anului 2014, cursul oficial al leului moldovenesc față de dolar constituia 15,6152 lei, iar pe parcursul anului 2015 cursul s-a majorat cu 25,9%, pentru ca la sfârșitul anului 2015 să constituie 19,6585 lei pentru 1 dolar. Prin urmare, deprecierea valutei naționale a influențat negativ condițiile de convertire a valutei pentru asigurarea decontărilor cu SAP "Gazprom"”, se menționa în comunicat.

Metodologia tarifară în vigoare generează în continuare pierderi atât pentru Moldovagaz, cât și societăților sale afiliate, în legătură cu diminuarea normativului de pierderi de gaze în rețelele de distribuție incluse în tarif și neacoperirea prin tarif a tuturor costurilor activității întreprinderii. 

Moldovagaz a fost înfiinţată în 1999. Capitalul social constituie 1,333 miliarde de lei. 50 % din acţiuni aparţin Gazprom, 35,33% – Republicii Moldova, iar 13,44% – administraţiei de la Tiraspol. Din anul 2009 autorităţile de la Tiraspol nu au plătit nici un sfanţ pentru gazul consumat astfel că datoria enclavei se cifrează în prezent la circa 5 miliarde USD.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii