După ce ieri, Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat pe Ilan Shor drept persoană de încredere a concurentului electoral la funcția de Președinte al RM, Inna Popenco, Viorel Morari, procurorul Anticorupție, consideră că, Shor trebuie să rămână în arest la domiciliu pentru a evita contactul cu martorii și influențarea lor.

Viorel Morari a declarat pentru deschide.md că decizia CEC este legală, însă, în cazul lui Shor, ea vine în contradicție cu hotărârea judecătorească adoptată anterior.

„Acceptarea de către CEC a unei solicitări privind acordarea unui potenţial drept în procesul electoral este una legală, dar în cazul lui Shor acest drept vine în contradicţie cu o hotărâre de judecată, care a fost emisă pentru a asigura buna desfăşurare a anchetei. Procurorii au argumentat necesitatea măsurii preventive de arest şi, în viziunea mea, nu s-a schimbat nicio circumstanţă care să schimbe acea decizie a instanţei privind arestul său la domiciliu. Shor trebuie să stea în arest pentru a evita contactul cu martorii şi influenţarea lor”, a declarat el pentru sursa citată.

Morari a mai subliniat faptul că, în cazul în care instanța va accepta schimbarea măsurii preventive, aceasta ar însemna că măsura de arest la domiciliu, aplicată anterior, a fost una ilegală.

„În cazul în care apărarea lui Shor va cere eliberarea lui din arest la domiciuli, pentru a-şi exercita dreptul care i-a revenit prin decizia CEC, iar instanţa va accepta poziţia avocaţilor, asta va înseamna că hotărârea privind aplicarea măsurii de arest la domiciliu a fost ilegală”, a spus el pentru aceeași sursă.

Membrul CEC, Iurie Ciocan, raportor pe acest subiect, a explicat că legislația actuală nu stabilește restricții referitoare la persoanele de încredere, dar nici nu le oferă garanții procesuale în perioada electorală.

„Dacă candidatul crede că notorietatea acestei persoane poate servi drept promotor sau poate promova cumva acest candidat în alegeri și această voință s-a manifestat prin cerere, n-am avut decât să dăm curs acestei cereri, atât timp cât în lege nu este stabilită o careva restricție. Aspectele morale în cazul dat nu pot fi apreciate juridic”, a spus Ciocan pentru moldova.org.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii