Procesul electoral a fost administrat într-un mod transparent,  însă anumite prevederi legale ar trebui ajustate standardelor internaționale.  Concluzia respectivă a fost sonorizată marţi, 15 noiembrie,  de experți ai Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din cadrul Rețelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO).

Şeful misiunii, Peter Novotny, a opinat că prevederile Codului Electoral ar reglementa „foarte vag procedurile aplicabile pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial”. „Au fost observate neajunsuri în timpul soluţionării litigiilor electorale în cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Totodată, informaţiile publicate pe site-ul Comisiei, în special cele care vizau rata de participare şi numărul de voturi necesare pentru victoria unui concurent ar putea fi considerate înşelătoare pentru public”, a spus Novotny.

Observatorii au mai constatat că deşi CEC a mărit numărul buletinelor de vot, la unele secţii de votare acestea nu au fost suficiente. „Nici studenţii nu au putut vota la secţiile de votare din localităţile unde îşi fac studiile. Am sesizat şi încălcarea drepturilor fundamentale în secţiile de votare amenajate în cadrul spitalelor de psihiatrie şi în penitenciare. Au fost identificate tendinţe de  subminare a imaginii celor doi candidaţi, precum şi partizanat  al mass-mediei”, a specificat Novotny.

Şi apelanţii „liniei fierbinţi”  au sesizat multiple încălcări. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele Asociaţiei Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei, Galina Bostan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit  ei, în turul doi al scrutinului la linia fierbinte au sunat 30 de persoane, cu 20 mai puţine decât în primul tur. „Oamenii s-au interesat de locul votării, de actele în baza cărora pot să participe la alegeri, au sesizat nereguli în listele electorale, precum şi probleme în activitatea organelor electorale”, a menţionat Bostan.

„Au fost sesizate şi un şir de nereguli în ce vizează coruperea votanţilor  în faţa secţiilor de votare, unele persoane indicau alegătorilor cum să voteze, alţii primeau pachete alimentare, s-a stabilit transportarea organizată a cetăţenilor, dar şi probleme ce vizează solicitările urnei mobile”, a spus Bostan.

Președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menţionat că în timpul campaniei electorale în mod repetat  a fost îngrădit  accesul jurnaliştilor la informaţii.

Pentru alegerea directă a Președintelui țării, CEC a acreditat peste 4 600 de observatori naţionali şi internaţionali.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii