Un nou penitenciar al capitalei urmează a fi construit în curând, în comuna Bubuieci. Lucrările de proiectare a acestuia, vor începe din 14 noiembrie curent.

Potrivit autorităților, terenul pe care urmează a construit penitenciarul, circa 63 ha, se află în comuna Bubuieci, iar proiectul de construcție va fi elaborat de compania olandeză de proiectare „Archivolt Architecten BV", în consorțiu cu „Halmos Adviseurs BV" și „IGC Construct SRL".

Compania din Moldova, IGC Construct SRL are deja câștigate circa 13 contracte publice, în valoare totală de 5, 7 mln lei. Contractele au fost obținute în perioada 2013-2015, inclusiv în licitațiile organizate de Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

Conform contractului semnat cu aceste companii, definitivarea conceptului noului penitenciar va dura 12 luni. Clauzele contractului au fost discutate de reprezentanții Unității de implementare a Proiectului de construcție (UIP) și cei ai companiilor de proiectare menționate. În cadrul unei ședinței de lucru, arhitectul-șef olandez, Martin Van Dort, ar fi prezentat deja schițele de proiect.

Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018, iar noul penitenciar va substitui Penitenciarul nr. 13 din Capitală.

Potrivit Ministerului Justiției, selecția finală a fost făcută în cadrul unui concurs internațional de achiziție a lucrărilor de proiectare, pe 8 septembrie 2016, după interviurile cu 3 companii străine selectate, din cele 6 care și-au prezentat ofertele tehnice.

Companiile participante în competiție ar fi fost evaluate în conformitate cu cele mai bune standarde internaționale, criteriile și regulile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CoE) și legislația națională.

Pentru construcția penitenciarului, UE urma să acorde Moldovei 39 mil. de euro.

În prezent, sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare, iar numărul cel mai mare de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii