Cifre dramatice cu privire la consumatorii de droguri au fost prezentate astăzi în cadrul audierilor publice organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, cu privire la prevenirea și combaterea consumului de droguri, precum și combaterea rețelelor criminale ale traficanților de droguri. 

Audierile au fost organizate pentru evaluarea situației actuale privind combaterea rețelelor criminale ale traficanților de droguri, dar și pentru elaborarea propunerilor privind măsurile suplimentare pentru combaterea mai eficientă a fenomenului, întrucât Republica Moldova reprezintă o zonă de tranzit a acestor substanțe, scrie realitatea.md.

La audieri au participat și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Serviciului Informații și Securitate, Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră, Comisiei Naționale Antidrog, societății civile și alte părți interesate.

Potrivit informațiilor legate de aceste fenomene, prezentate de reprezentanții instituțiilor specializate pentru perioada 2014-2016, în Moldova există 120-150 de mii de consumatori de droguri, dintre care 35 de mii de persoane dependente. Majoritatea dintre consumatori sunt tineri cu vârstele cuprinse între 16-25 de ani.

Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog din Republica Moldova, Mircea Grecu, citat de realitatea.md, a declarat că există și multe cazuri soldate cu decese a tinerilor. Potrivit acestuia, din cauza ineficienței politicilor și corupției, există foarte puțini specialiști în domeniul antidrog, iar măsurile în domeniu rămân de cele mai multe ori, la nivel de discuții. 

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan a vorbit despre măsurile ce urmează a fi întreprinse în acest domeniu de către Comisia de profil.

„Comisia securitate națională, apărare și ordine publică va efectua deplasări, inclusiv la Inspectoratele de Poliție din raioane, pentru a verifica care este situația și la nivel local. La nivel legislativ au fost elaborate câteva acte legislative, cum ar fi Legea cu privire la circulația substanțele narcotice și psihotrope și a precursorilor. Prin această lege a fost instituită Comisia Națională Antidrog, care urma să creeze o platformă de comunicare cu autoritățile administrației publice locale și centrale”, a menționat Boțan, citat de sursă.

Printre propunerile făcute de participanții la audieri pentru îmbunătățirea domeniului de combatere a consumului de substanțe narcotice și a rețelelor criminale ale traficanților de droguri, s-au regăsit cele privind ajustările la cadrul normativ, în mod special privind depistarea și sancționarea comercializării drogurilor prin intermediul internetului și a rețelelor de socializare.

Potrivit sursei, în cadrul audierilor s-a discutat și implementarea prevederilor Strategiei naționale antidrog pentru anii 2011-2018, precum și a Planului național antidrog pentru anii 2014-2016.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii