În regiunea transnistreană nu există nici un instrument pentru apărarea drepturilor omului. O declaraţie în acest sens a fost făcută luni, 7 noiembrie, de către directorul executiv al asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole. 

Potrivit lui Manole, persoanele care au avut de suferit în stânga Nistrului, nu au şanse să obţină dreptate fără sprijinul rudelor, care ar trebui să depună eforturile necesare, sau „să găsească acces la unele instituţii neguvernamentale”. 

Avocatul Promo-LEX, Nicoleta Hriplivii, a opinat că, sistemul judiciar din regiunea separatistă „nu garantează un proces echitabil sau metode care ar ajuta victimele abuzurilor să-şi obţină dreptatea”. 

Vitalie Eriomenko, victimă a justiţiei transnistrene, a relatat că a fost reţinut de miliţia din stânga Nistrului, la 29 martie 2011. El a fost acuzat că ar fi prejudiciat trei firme pe care le-a fondat în oraşul Slobozia.  Eriomenko, cu un partener de afaceri,  Victor Petriman, au fondat trei întreprinderi, la care au activat aproximativ 500 de oameni. „Mai târziu Petriman s-a adresat miliţiei transnistrene cu o plângere, precum că partenerul său l-ar fi furat. Mi-au cerut să le cedez afacerea. Erau efectuate percheziţii până noaptea târziu, a fost închisă locuinţa mea, iar familia mi-a fost lăsată în stradă”, a spus Eriomenko.

După ce acesta s-a aflat mai mulţi ani în detenţie, Curtea Supremă de Justiţie a emis o hotărâre prin care deciziile luate anterior de către instanţele din regiune pe acest caz au fost declarate ilegale.

Eriomenko, a atacat deciziile respective şi la CEDO.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii