Compania Henley & Partners, membră a consorțiului selectat de Guvern pentru elaborarea și implementarea Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, a fost vizată într-o amplă investigație de corupție legată de un program similar implementat în Malta. Investigația a fost realizată de jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie 2017, notează newsmaker.md.

Compania face parte din consorțiul format din MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd și Henley&Partners International Lt, cu care la 11 iulie curent, Ministerul Economiei a semnat „contractul de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova”.

Ministerul a anunțat atunci că acest consorțiu a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului  și că a semnat contractul „cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro”.

De asemenea, în comunicatul de presă al instituției se menționa că unul dintre membrii consorțiului, și anume Henley&Partners, are la activ 4 programe de dobândire a cetățeniei prin investiție implementate, cu mandate guvernamentale acordate de Malta, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda și Grenada.

Potrivit newsmaker.md, programul implementat în Malta a fost însă însoțit de scandaluri. Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, care investiga acest program implementat de țara ei, a fost asasinată la 16 octombrie, 2017, după ce mașina sa a explodat.

Ulterior, un grup de 45 de jurnaliști au iniția proiectul „Daphne”, prin care continuă investigarea programului maltez de „vânzare a pașapoartelor”.

Într-un articol publicat de OCCRP în aprilie 2018, se menționează că Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție din Malta a scos economia malteză din deficit, țara obținând în 4 ani circa 850 milioane de euro.

În schimb, compania Henley&Partners a obținut din comisioane legate de implementarea programului nu mai puțin de 20 de milioane de euro.

Jurnalista asasinată menționa în notele sale că „aceste sume au avut un impact hipnotic asupra unor oficiali de rang înalt ai Partidului Laburist, iar Programului de eliberare a pașapoartelor, denumit oficial Programul de investiții individuale, iar neoficial „Vizele de aur", s-a bazat pe pile, mită și „otkat-uri”, menționează newsmaker.

De asemenea, în investigația nefinisată de Daphne se menționa despre o corespondență electronică din care reieșea că firma Henley&Partners are legături strânse cu oameni influenți din Partidul Laburist din Malta.

Înainte de a fi asasinată, jurnalista a fost acționată în judecată de Henley&Partners, iar acest lucru ar fi avut loc, potrivit ei, cu acordul premierului maltez.

Reprezentanții companiei au criticat materialele în care au fost aduse critici programului din Malta drept „fabricate”, motivate de lupte politice.

Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova a fost criticat de experți, pentru că ar facilita schemele de spălare a banilor.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii