O femeie agresată de soț s-a adresat după dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce autoritățile din Moldova au „pedepsit” bărbatul cu o amendă de 500 de lei.

Cazul femeii a fost preluat de Asociația Promo-LEX. Recent, Curtea a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte observații privind refuzul autorităților naționale de a-i aplica agresorului pedeapsă pe măsura faptelor.

Potrivit Promo-LEX, femeia, mamă a trei copii, a fost agresată de soț în 2011, iar ca urmare a loviturilor primite și-a pierdut cunoștința. Pentru aceasta însă bărbatul a primit doar o amendă simbolică de 500 lei.       

Deși a fost internată în spital 10 zile, în urma loviturilor primite, femeia a fost transformată din victimă în agresor. Aceasta s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuită că i-a cauzat leziuni medii soțului, riscând până la 5 ani de închisoare.

Chiar dacă victima a cerut ca soțul său să fie tras la răspundere penală în loc să fie amendat, solicitarea acesteia a fost respinsă. Plângerile femeii au fost respinse și de Procuratură. Mai mult, autoritățile au refuzat să emită măsuri de protecție pentru ea și cei trei copii.

În aceste circumstanțe, avocații Promo-LEX, care reprezintă interesele femeii, au depus o cerere la CEDO. Curtea a acceptat să examineze cauza, iar Guvernul RM are la dispoziție 3 luni pentru a prezenta explicații.

Asociația Promo-LEX acordă asistență juridică gratuită victimelor violenței în familie, începând cu anul 2009. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii